Tobias Mayer was een pionier op het gebied van cartografie (2)

31 maart 2023

Na de dood van zijn vader groeide hij op in een weeshuis in Esslingen am Neckar. Reeds als tiener was hij autodidact in wiskunde en schreef er al snel boeken over. Gesteund door de burgervader van Esslingen maakte Mayer in 1739 de eerste stadsplattegrond van zijn geboorteplaats. Op 28-jarige leeftijd, zonder ooit een universiteit te hebben bezocht, kreeg hij een benoeming tot professor in Göttingen. Zijn ijver en vaardigheid brachten een werkelijke revolutie teweeg in de cartografie.

Tobias Mayer was een pionier op het gebied van cartografie (2)

Tobias Mayer oder die Vermessung der Erde, des Meeres und des Himmels

Zijn werk is een fascinerend hoofdstuk in de geschiedenis van de Duitse wetenschap en de wereld van de astronomie geworden. De biografie bevat een schat aan afdrukken van originele documenten, geeft aandacht een tijdgenoten en aan de hand van allerlei tekeningen een sfeer uit zijn tijd. Lees deze mooie en leerzame biografie over het korte, maar intense leven vol met wonderlijke ontdekkingen door een genie voor de wetenschap en bezoek het voor hem en u opgerichte Tobias-Mayer-Museum in het Duitse Marbach.

Tobias Mayer was een pionier op het gebied van cartografie (2) - 2
Een sfeerbeeld van het Tobias Mayer Museum in Marbach, naast het geboortehuis van astronoom Tobias Mayer; een foto uit het persbericht.

ISBN 978-3-7776-3084-7, “Tobias Mayer oder die Vermessung der Erde, des Meeres und des Himmels”, Thomas Knubben, Hirzel Verlag, 2023, 211 pagina’s, € 24.

Tobias-Mayer-Museum, Torgasse 13, D-71672 Marbach am Neckar, www.tobias-mayer-museum.de.