Tobias Mayer was een pionier op het gebied van cartografie (1)

30 maart 2023

De geschiedenis van Tobias Mayer (1723 -1762) is het verhaal van een wonderkind en weesjongen die als wiskundige, natuurkundige, cartograaf en astronoom pionier van de Verlichting werd. Op een leeftijd van 28 jaar werd hij aangesteld als professor in Göttingen door de keurvorst van Hannover en de koning van Engeland, die nog nooit een universiteit hadden bezocht.

Tobias Mayer was een pionier op het gebied van cartografie (1)

Tobias Mayer oder die Vermessung der Erde, des Meeres und des Himmels

Zijn ijver, vaardigheid, nieuwsgierigheid en wilskracht brachten een ware revolutie teweeg in de cartografie, hielpen zeelieden hun weg over de zeeën te vinden en boden mensen voor het eerst een nauwkeurig beeld van de maan. Op 17 februari 2023 vierde de wereld de 300e verjaardag van Tobias Mayer, startte in Marbach de activiteiten van het herdenkingsjaar en is zijn biografie feestelijk gepresenteerd. De hoogste tijd om dit prototype van een wetenschapper in herinnering te roepen.

Tobias Mayer werd vooral beroemd als astronoom door zijn onderzoek naar de libratie van de maan, zijn maankaart en zijn maantafels uit de 18e eeuw hebben de navigatie op zee fundamenteel veranderd. In de herdenkingstoespraak, toen hij was gestorven op slechts 39-jarige leeftijd, werd gezegd dat zijn ontdekkingen in levensjaren konden worden geteld, zo groot was toen al zijn werk in de wetenschap. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7776-3084-7, “Tobias Mayer oder die Vermessung der Erde, des Meeres und des Himmels”, Thomas Knubben, Hirzel Verlag, 2023, 211 pagina’s, € 24.

Tobias Mayer was een pionier op het gebied van cartografie (1) - 2
Het werk van Tycho Brahe (1546-1601) was een stimulans en inspiratiebron voor Tobias Mayer.

Tobias-Mayer-Museum, Torgasse 13, D-71672 Marbach am Neckar, www.tobias-mayer-museum.de.