Geschiedenis van de chemie en een schat aan postzegels (2)

28 maart 2023

Door het lezen van dit machtige werk voor actieve scheikundigen en die in ruste zijn, postzegelverzamelaars en voor iedereen die interesse heeft in het ontstaan en het gebruik van de scheikunde in ons bestaan, krijgen bezitters een schat aan bruikbare wetenswaardigheden. Met de inhoud van deze inspirerende informatiebron hebben de postzegelverzamelaars een document in handen om snel te starten met de opzet van een thematische verzameling.

Geschiedenis van de chemie  en een schat aan postzegels (2)

Geschiedenis van de scheikunde

Het boek is ontstaan vanuit het verzamelen van thematische postzegels uit het gebied van de scheikunde met afbeeldingen van scheikundigen en scheikundige processen. Op een bepaald moment is er een behoefte om de gegroeide collectie te classificeren en van teksten te voorzien. Door de kennis over de chemie en de werkzaamheden in het vakgebied was de keuze snel gemaakt.

De chemicus zal een nieuwe benadering van de ontwikkelingen ontdekken en zal zijn parate kennis kunnen bevestigen of zelfs door de formules kunnen ophalen. Van A tot Z is de inhoud voor iedereen van grote waarde en boeiend geschreven. De raakvlakken met andere vakgebieden geven een leerzaam en verrassend beeld over de onschatbare waarde van chemie.

Geschiedenis van de chemie  en een schat aan postzegels (2) - 2
Ook de post van Finland geeft aandacht aan de ontwikkelingen in de chemie met de twee stereoscopische afbeeldingen op postzegels.

De auteur koos prachtige historische platen met werkende wetenschappers en vele authentieke foto’s en afbeeldingen. Hij putte uit de eigen collectie met vele gestempelde en ongestempelde zegels en liet ze op een speelse wijze afdrukken. Op pagina 219 van het boek zijn er echter twee zegels ondersteboven afgedrukt. Het is in elk geval een boek om zelf te bezitten en aan anderen cadeau te doen.

ISBN 978-90-8571-177-3, “Geschiedenis van de scheikunde”, Jacques A. van Toor, Uitgeverij Veen Magazines, 2008, 384 pagina’s.