Handboek LASIK voor de optometrist

28 maart 2023

Over het gebruik van lasertechnologie in de oogheelkunde zijn veel studie- en informatieboeken beschikbaar. Voor de optometrist verscheen in deze reeks boeken het rijk geïllustreerde boek “LASIK”. Daarin geeft de auteur alle noodzakelijke informatie om een objectieve voorlichting te kunnen geven aan patiënten, die aan één of beide ogen behandeld gaan worden, waarbij de lasertechniek een rol speelt.

Handboek LASIK voor de optometrist

LASIK - A Handbook for Optometrists

Door de populariteit van het toepassen van moderne lasertechnieken in de oogheelkunde is het samenwerken in een team van optometristen en oogheelkundigen een voorwaarde voor het slagen van oogoperaties. Door de explosieve groei in de aanvragen en werkelijk uitgevoerde operaties voor oogcorrecties is de vraag naar goede informatie en training toegenomen.

De meest gebruikte techniek is de LASIK - laser in situ keratomileusis, die nog telkens op details wordt aangepast aan de meest innovatieve vindingen en successen uit de praktijk. De auteur geeft een duidelijke en gedetailleerde beschrijving van alle noodzakelijke stappen in het gehele proces van het uitvoeren van succesvolle ingrepen. Veel aandacht wordt gegeven aan de voorlichting aan de patiënt en aan de voorbereiding van de oogoperatie, waarbij de optometrist een rol speelt.

Het boek beschrijft de elementaire onderzoeken in de voorbereidingsfase en geeft een duidelijk beeld van alle stappen in de behandeling tijdens de operatie, de directe nazorg en controle op het genezingsproces. Door ervaring bevat het boek meerdere kleurenfoto’s van de meest voorkomende correcties en afwijkingen in het genezingsproces. Het verloop van oogoperaties en de uit te voeren correcties in het gezichtsveld zijn uitstekend beschreven en in beeld gebracht.

De auteur waarschuwt ook voor het uitspreken van een te hoge verwachting van het resultaat bij het dagelijks zien en waarnemen in relatie tot het gebruik van de gebruikelijke middelen voor gezichtscorrecties, zoals de contactlens en het brillenglas. Met een blik op de toekomst in de populaire en explosief groeiende markt van de oogcorrecties door het gebruik van lasertechnieken, kijkt de auteur naar de opkomende techniek van het gebruik van de LASEK - laser epithelial keratomileusis - methode. Het geheel is een handige vraagbaak voor optometristen, opticiens en andere belangstellenden in de techniek van de moderne oogcorrecties.

ISBN 0 7506 8809 2, “LASIK - A Handbook for Optometrists”, Michelle Hanratty, Elsevier Limited, 2005, 156 pagina’s.