Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (2)

24 maart 2023

In 1912 stonden er al 600 films op zijn naam, waarvan de langste zelfs een speelduur heeft van 1½ uur. Hij was bij elke film actief, van draaiboek tot en met de coulissen en de hoofdrol tot en met de verkoop van zijn producties. Méliès heeft naam gemaakt als uitvinder van meerdere bijzondere filmtrucs, die hij met een grote fantasie en een verbluffende precisie inzette. Tot zijn beroemdste werken behoren zijn sciencefiction films “De reis naar de maan” (1902) en “De reis door het onmogelijke” (1904). De postzegel uit Monaco (Mi 3056) bevat scènes uit de “De reis naar de maan”.

Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (2)

De Franse filmpionier Georges Méliès.

Het bedrijf van Méliès ondervond steeds meer concurrentie van andere filmondernemingen. Ook de economische omstandigheden tijdens de oorlogshandelingen in de periode van 1914-1918 hebben sterk gezorgd voor het afnemen van zijn bedrijfsactiviteiten. In 1923 moest Méliès zijn studio en zijn bedrijfsgebouwen van de hand doen en een deel van de films werd overgedaan aan een aantal bioscopen. In een vlaag van moedeloosheid stak hij zijn magazijn in brand.

Daarna leidde Georg Méliès een teruggetrokken bestaan als exploitant van een stations snoep- en speelgoedwinkel. Op een dag groette een buurman hem op het moment dat er een journalist voorbij liep. De journalist hoorde dat en vroeg: “Heer Méliès? Heeft u iets te maken met de beroemde filmpionier?” “O ja”, antwoordde Méliés op deze vraag. “Dat ben ik zelf.” Door deze toevalligheid kwam er een einde aan een lange periode eenzaamheid en werd hij weer ontdekt.

Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (2) - 2 Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (2) - 3 Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (2) - 4

Door een financiële schenking vanuit een stichting kreeg hij een rustig leven in een bejaardenhuis en overleed op 21 januari 1938. Gelukkig werden zijn speelfilms nooit echt vergeten. Rond 1930 waren er echter nog maar weinig beschikbaar voor vertoning. Door het zoeken op vlooienmarkten en het doorzoeken van filmbestanden zijn er gelukkig meerdere originele films tevoorschijn gekomen. Filmvrienden hebben inmiddels de helft van zijn films verzameld, waarvan meerdere kopieën van de originele films en enkele ingekleurde exemplaren.

De gevonden en gerestaureerde films zijn in verschillende samenstellingen op dvd uitgebracht voor liefhebbers van klassieke films. Een teken dat de charme voor de vroegere meesterwerken van George Méliès nog altijd bij een enthousiaste groep verzamelaars leeft. Andere uitvinders en pioniers van het bewegende beeld zijn Auguste Marie Louis Nicholas Lumière, Louis Jean Lumière, Eadweard Muybridge, William Kennedy Launie Dickson en Étienne-Jules Marey. Inspiratie: Michel Rundschau 11/2011.