Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (1)

24 maart 2023

De Franse filmpionier Georges Méliès werd geboren op 8 december 1861 in Parijs. Filmvrienden, filmmakers en eigenaren van bioscopen herdenken en vieren zijn 150e geboortedag. In 1961 verscheen bij de Franse Posterijen de eerste herdenkingspostzegel (Mi 1338) met een afbeelding van het werk van Méliès. Recent is bij de posterijen van Monaco een speciale herdenkingszegel verschenen met het werk en een afbeelding van Georges Méliès.

Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (1)

De Franse filmpionier Georges Méliès.

Op de postzegel zijn tevens figuren uit de sciencefiction film “De reis naar de maan” te zien. Méliès stamt uit een rijke familie van schoenfabrikanten. Hij werd voor het leren van de Engelse taal naar Londen gestuurd en leerde er niet alleen Engels maar leerde er ook goochelen. Kort na zijn terugkeer in Parijs verwierf hij het goocheltheater “Robert Houdin”, waarin hij op een enthousiaste wijze aan het publiek zijn kleine en grote goocheltrucs presenteerde.

Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (1) - 2 Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (1) - 3 Activiteiten Georges Méliès herdacht op filmpostzegels (1) - 4

Als president van de beroepsvereniging van goochelaars werd Méliès uitgenodigd bij één van de eerste filmvoorstellingen en begreep direct de immense mogelijkheden van de film. In de ogen van de gebroeders Lumière was de film slechts een curiositeit en een technisch speeltje. Zij verkochten hun apparatuur niet aan Méliès, die daarop besloot om de benodigde filmapparatuur zelf te bouwen.

Via een circuit van kennissen kon Méliès toch beschikken over een bepaald type filmprojector, gebaseerd op technologie van de kinetoscoop van Thomas Edison. In 1896 draaide zijn eerste film al met zijn zelfgebouwde filmprojector. Er zouden er vele volgen. In het jaar 1897 bouwde hij waarschijnlijk de eerste filmstudio van Europa en wel in het Franse Montreuil. De verhaallijn in enkele films van Méliès doen qua stijl sterk denken aan boeken en avonturen van de Franse schrijver en de pionier van het genre sciencefiction Jules Verne (1828-1905). Voor Méliès mogelijk een inspiratiebron. (Wordt vervolgd).