Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (1)

22 maart 2023

Ter gelegenheid van de 225e geboortedag van Joseph von Fraunhofer (1787-1826) verscheen bij de Duitse Post een speciaal ontworpen herdenkingspostzegel. Joseph von Fraunhofer, natuurkundige en grondlegger van de Duitse optische industrie, heeft zijn grootste bekendheid te danken aan het werk als lenzenslijper en zijn onderzoek naar vaste absorptielijnen in het zonnespectrum, die naar hem ook wel de fraunhoferlijnen worden genoemd.

Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (1)

Klooster Benediktbeuern

Voorts onderscheidde hij zich door de bouw van optische instrumenten en de fabricage van optisch glas en heeft hij meerdere uitvindingen op het vlak van optische kijkers op zijn naam staan. Joseph von Fraunhofer, geboren op 6 maart 1787 in Straubing (D), groeide op in een rustige omgeving. Toen hij twaalf jaar was verloor hij zijn ouders.

Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (1) - 2 Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (1) - 3

Voor zijn oorspronkelijk geplande scholing als bankwerker was hij lichamelijk te zwak, waardoor hij net als zijn vader koos voor een beroepsopleiding als glasblazer. Zijn leermeester Philipp Weichselberger stond echter niet toe, dat de leergierige Joseph de zondagsschool bezocht en boeken las.

Pas na de dramatische gebeurtenis van het instorten van het huis van zijn leermeester in 1801 kwam er een omkeer in zijn opleiding. Joseph kon ongedeerd uit de puinhopen gered worden door een team onder leiding van prins Maximilian IV Joseph en kwam al snel in contact met zijn redder en zakenman Joseph von Utzschneider, hoofd van het Mathematisch-Mechanisch Instituut in München met de ontwikkeling en productie van optische instrumenten. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen