Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (2)

20 maart 2023

Ook onze waarneming werkt prikkelend in de periode van de 3 seconden regel. Wat in deze korte periode wordt gezien is dan razendsnel verwerkt in onze hersenen en wordt als een eenheid samengevat. Dat is het “nu”. Na 3 s start het nieuwe “nu”. Wanneer het nieuwe “nu” gelijk is aan het vorige ontstaat een vorm van gewenning of verveling.

Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (2)

Waarnemingsvenster in ons brein

Ons brein meldt steeds weer hetzelfde en de ontstane situatie krijgt een stabiel karakter alsof er geen afwisseling plaatsvindt. Net alsof we in een wachtkamer van een tandarts zijn. Wat duurt dat toch lang! Bij een spel met vrienden gaat de tijd juist weer snel. Elke periode van drie seconden - 21 22 23 was namelijk gevuld met nieuwe indrukken en nieuwe ervaringen. Men verliest dan de tijd uit het zicht en vraagt zich dan af waar die tijd is gebleven.

Lezen en spreken in 3 seconden regels
De mens neemt niet alleen gebeurtenissen en indrukken uit onze omgeving in stappen van drie seconden waar, maar leest en praat ook in perioden van drie seconden - 21 22 23. Uit onderzoek en experiment is op te maken dat ons waarnemingsritme en onze spreek- en leespauzes in stappen van drie seconden verlopen.

Zo staat bijvoorbeeld een gedicht in een 3 secondenvenster opgesteld. Het zelf ervaren of er werkelijk sprake is van een 3 seconden regel bij het waarnemen, lezen en praten is een geweldige uitdaging voor studenten en wetenschappers in het studie- en vakgebied van de cognitieve psychologie.

Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (2) - 2 Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (2) - 3

Visuele illusies voor kijkexperimenten
Het bestaan van de drie seconden regel kan met enkele eenvoudige experimenten onderzocht en bevestigd worden. Het eerste experiment doen we met een overbekend dubbelzinnige ruimtelijke constructie en wel met de zogenoemde Neckerkubus, ge-noemd naar de Zwitserse geoloog Louis Albert Necker (1786-1861).

De meest eenvoudige vorm van de kubus van Necker is een doorzichtig roostermodel van een kubus. De beide grote en zichtbare vierkanten, die met vier ribben met elkaar zijn verbonden, kunnen daarbij telkens zowel voorgrond als achtergrond zijn. Door de twee rode vlakken is er een extra verrassend visueel effect ontstaan. (Wordt vervolgd).