Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (49c)

14 maart 2023

Ook voor de docent bevat de brochure nog een compacte beschrijving over het bedienen van schuiven en houders voor filters en dia’s op de optische bank. Er is tevens een waarschuwing gegeven dat leerlingen niet direct in de lamp kunnen kijken. De brochure bevat onder andere opdrachten voor het bepalen van brandpuntsafstanden van een serie optische lenzen. Op het blad voor de docent staan handige tips voor het beste resultaat.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (49c)

Optica en optische instrumenten

Andere opgaven zijn: het onderzoek naar de werkwijze van een vergrootglas (loep) en het bepalen van de mate van vergroting van het beeld; de bouw en beeldvorming in de microscoop; de opbouw, beeldvormingen en vergrotingen in de astronomische en Hollandse telescoop; de elementaire opbouw en optische eigenschappen van de fotocamera en de optische werking van een diaprojector.

Maar ook opgaven over onderzoek naar enkele optische eigenschappen van het menselijk oog met de optische bank en schuifbare lenzen, waarbij de leerling kennismaakt met de fysiologische bouw van het oog; de meeste voorkomende afwijkingen in het gezichtsvermogen en de correctiemogelijkheden en de laatste opdracht is een kennismaking met het altijd magisch visuele spel van optisch illusies en het visuele bedrog van ons netvlies en ons brein.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (49c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (49c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (49c) - 4
Vier andere brochures in onze verzameling van instructieboeken voor optica-experimenten. Zie ook de beschrijvingen in OF 427-4 en OF 428-4.

Elke leerling vindt dit boeiend. In de groep van vier brochures staan veel proefjes om de boeiende theorie van de geometrische optica, licht en kleur beter en sneller onder de knie te krijgen voor de start van een studie in de optica, later gevolgd door een studie in de fotonica.

“Optik - Optische Instrumente”, Ch. Giesen, Leybold-Heraeus, 1984, 72 pagina’s, instructieboek voor docenten en leerlingen, bestelnummer 589221.


Gerelateerde artikelen