Goethes kleurenleer vormt basis voor kleurexperiment (2)

11 maart 2023

Sindsdien is de expositie op verschillende locaties vertoond onder de titel “experiment COLOUR”. De titel drukt een methodisch concept uit: kleur als experiment wil een ontdekkingsreis zijn vanuit het fenomeen. Voor de tentoonstelling in Groot-Brittannië, waar dit studie- en referentieboek als catalogus bij hoort, is de Duitstalige versie van de tentoonstelling verder ontwikkeld en werden nieuwe experimenten toegevoegd, vooral experimenten die voortkomen uit het werk van kleuronderzoeker Michael Wilson.

Goethes kleurenleer vormt basis voor kleurexperiment (2)

experience COLOUR

Een extra doel achter het samenstellen van de catalogus was om een deel van dat onderzoek beschikbaar te maken voor de Engelse lezer. Niet alleen zijn de beschrijvingen van de onderdelen en opstellingen binnen de exposities ingebed in een inleiding tot kleurfenomenen, maar ook behandelen essays onderwerpen die tot nu toe alleen in het Duits zijn verschenen. De samensteller en tevens meewerkend auteur kon daarbij beschikken over de kennis en ervaring van een team van kleurdeskundigen.

Het boek is ingedeeld in drie gedeelten met de titels “Het verkennen van kleur”, “Het begrijpen van kleur” en “Het toepassen van kleur”. Elk gedeelte bevat weer een schat aan beschouwingen, theoretische inleidingen en praktische benaderingen van onder andere het werk van Newton, Goethe, Steiner en Wittgenstein en van andere onderzoekers en wetenschappers. Centraal in dit uitstekende werk over kleur staat natuurlijk de publicatie “Zur Farbenlehre” uit 1810 en de vele publicaties die daarna verschenen met interpretaties, beschouwingen en toevoegingen op dit historische resultaat van de bijzondere verklaring voor de beleving van kleur als een fenomeen.

Goethes kleurenleer vormt basis voor kleurexperiment (2) - 2
Het Goetheanum in Dornach, Zwitserland.

Toegevoegd zijn onderwerpen als nabeeld, Benham’s draaiende schijven, de driekleur projectie, een analyse van Newton’s experiment, de therapeutische kracht van kleur, het mixen en mengen van kleuren en zeepbel projecties. Het boek bevat een kleurrijke schat aan illustraties en theoretische informatie.

ISBN 978-1-912804-14-6, “experience COLOUR”, Troy Vine, Ruskin Mill Land Trust Publishing, 2018, 273 pagina’s.


Gerelateerde artikelen