Voor industriële gebouwen is een nieuwe rol ontworpen

5 maart 2023

Met het mediakunstfestival “Futur 21” in het voorjaar van 2022 richtten de twee regionale verenigingen Westfalen-Lippe (LWL) en Rijnland (LVR) zich op de toekomst van een industriële samenleving in de 21e eeuw. Het festival en de conferentie heeft een unieke catalogus van het project opgeleverd. Op 256 pagina's presenteert deze publicatie 32 digitale werken van het festival met indrukwekkend beeldmateriaal.

Voor industriële gebouwen is een nieuwe rol ontworpen

Futur 21

Een aanvullende AR-app brengt alle werken levensecht met video's, geluidsbestanden of 3D-animaties. Het boek bevat tien specialistische bijdragen van de conferentie “Industrial Culture for Future”. die het project eind vorig jaar opende. De publicatie brengt kunst, wetenschap en industriële cultuur samen en verankert stevig het doel van het gezamenlijke project om een belangrijke impuls te geven aan een nieuwe industriële cultuur.

Hoe kunnen industriële gebouwen musea worden en zich ontwikkelen als plaatsen voor kritische uitwisseling over toekomstige onderwerpen? Welke gemeenschappelijke plannen moeten in twijfel worden getrokken en welke kunnen verder worden ontwikkeld? Welke rol kan kunst spelen in de heroriëntatie van de industriële cultuur? Dit waren centrale vragen van het ideeproject “FUTUR 21 kunst-industrie-cultuur”, dat plaatsvond in de bestaande 16 industriële musea van de regionale verenigingen Rijnland en Westfalen-Lippe.

In tien specialistische bijdragen worden impulsen voor een nieuwe industriële cultuur voorgesteld en besproken. Elk van de 16 locaties is uitgebreid voorgesteld en de lezers maken kennis met de tentoongestelde kunstwerken in de locatie. Alle locaties zijn herinneringsplaatsen van de industriële revolutie en modernisering.

Voor industriële gebouwen is een nieuwe rol ontworpen - 2
Het Peter-Behrens-gebouw in een Bauhausstijl is omgevormd tot een LVR- Industriemuseum.

ISBN 978-3-86832-689-5, “Futur 21”, Nada Schroer en Patrick Blümel, Wienand Verlag, 2022, 256 pagina’s, € 30.