Creatieve ontdekkingsreis in de historie van de elementen (2)

25 februari 2023

Auteur Philip Ball legt uit waar het universum uiteindelijk uit bestaat en hij beschrijft ook de vaak moeilijke weg, die wordt gekenmerkt door vallen, opstaan en verwarring, die onderzoekers hebben afgelegd in de ontwikkeling van een moderne chemie en de praktische opzet van het periodiek systeem.

Creatieve ontdekkingsreis in de historie van de elementen (2)

Die Elemente

Naast de “echte” elementen komen ook hypothetische elementen aan bod, die in de loop van de tijd niet bleken te bestaan - bijvoorbeeld de prote hyle (de oerstof) en hemelse ether van de oude Grieken of, meer recentelijk, flogiston (een substantie zonder kleur, geur, smaak of gewicht) en de calorische substantie. De vroegere flogistontheorie is een thans niet meer geldende hypothese uit de 17e eeuw over achtergronden van de verbranding van brandbaar materiaal.

Creatieve ontdekkingsreis in de historie van de elementen (2) - 2
Uit de vele interessante prenten met fascinerende voorstellingen kozen wij voor de lezer dit beeld van het gezelschap tijdens een lezing en demonstratie over de werking van lachgas door Thomas Young, terwijl Humphrey Davy de blaasbalg bediende. Bij het slachtoffer loopt de spanning op! Een afbeelding uit het boek Die Elemente.

Alles is op een heldere wijze historisch, wetenschappelijk, theoretisch, praktisch en vooral fascinerend toegelicht. Er is een rijke en boeiende schat aan afbeeldingen van historische prenten, objecten, chemiedozen, wandkaarten, tekeningen, schetsen, sculpturen, foto’s, onderwijs- en praktijk-opstellingen, test- en onderzoekapparaten. Door de wijze van behandeling en presentatie van de elementen in het moderne periodiek systeem der elementen ontstaan er vele korte uiterst leerzame verhalen over die betreffende stof met één of meerdere gerelateerde afbeeldingen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-258-08268-4, “Die Elemente”, Philip Ball, Haupt Verlag, 2022, 224 pagina’s, € 36.


Gerelateerde artikelen