Johannes Kepler vond ook zijn platonische lichamen

3 maart 2023

Beroemd als astronoom en wiskundige, was Johannes Kepler (1571-1630) theoloog en zijn interesses omvatten ook filosofie, natuurkunde, meteorologie en astrologie. Op zoek naar de wetten van kosmische harmonie, met behulp van de resultaten van observaties van Tycho Brahe, vond hij drie planetaire wetten die thans zijn naam dragen.

Johannes Kepler vond ook zijn platonische lichamen

Johannes Kepler

Hij was zijn tijd vooruit, werkte het beroemde heliocentrische wereldbeeld van Copernicus verder uit en herkende de ware dimensies van het zonnestelsel, maar bleef ook aanhanger van het gelovige idee dat de kosmos eindig is. Zijn werken, ontdekkingen, verhandelingen, tekeningen en geschriften en vooral zijn betekenis voor de voortgang van het verzamelen en evolutie van onze kennis vormen telkens inspiratiebronnen voor de vele postzegelontwerpers.

Johannes Kepler vond ook zijn platonische lichamen - 2 Johannes Kepler vond ook zijn platonische lichamen - 3 Johannes Kepler vond ook zijn platonische lichamen - 4

Het zijn juist de resultaten van deze ontwerpers, die zelfs niet-verzamelaars zullen aanspreken om meer te weten te komen over zijn leven en werk. Johannes (Johann) Kepler werd geboren in Weil der Stadt, in de omgeving van Stuttgart in het zuidwesten van Duitsland. In zijn geboortehuis bevindt zich het Kepler-Museum, waar zijn leven en werk wordt gepresenteerd in samenhang met de religieuze en wetenschappelijke tijdgeest. Kijk ook op www.kepler-museum.de.

ISBN 978-3-499-50529-4, “Johannes Kepler”, Mechthild Lemcke, Rowohlt Verlag, 1995, 176 pagina’s.


Gerelateerde artikelen