Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (3)

21 maart 2023

Welk vlak ziet u als eerste aan de voorzijde? Probeer nu door perspectivisch in de kubus te kijken het andere vlak te zien. Wanneer u in de ruimtelijke kubus na elkaar beide vlakken goed kunt zien, doe dan het volgende experiment. Kies dan één van de vlakken en probeer dat beeld “vast te houden”. Vermoedelijk stelt u nu vast, dat het niet makkelijk is om dat beeld lang vast te houden.

Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (3)

Lezen en spreken in 3 seconden regels

Dat wordt bijna zeker veroorzaakt door de werking van ons brein, dat elke 3 seconden het waargenomen beeld toetst aan de hand van een opgeslagen beeld. Mocht u de verspringing van het beeld niet waarnemen is het zaak om geconcentreerd naar de bodem van de kubus te kijken.

Voor het tweede experiment kozen wij de vaasillusie, genoemd naar de Deense psycholoog Edgar John Rubin (1886-1951). De voorstelling van de vaasillusie bestaat uit een witte vaas op een rode achtergrond of zijn het twee naar elkaar kijkende gezichten tegen een witte achtergrond. Vaas of twee gezichten? Ook hiermee kunt u de kracht van uw visuele waarneming op de proef stellen.

Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (3) - 2 Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (3) - 3 Een visueel moment van een situatie duurt drie seconden (3) - 4

Zodra u duidelijk beide voorstellingen, twee gezichten en de vaas, kunt vaststellen, moet u één van de beide voorstellingen “vasthouden”. U zult snel merken dat het moeilijk is om dat beeld vast te houden. Na ongeveer 3 seconden kiept het beeld en krijgt u de andere voorstelling te zien. Het blijkt bij dubbelzinnige figuren bijna onmogelijk simultaan de voorstellingen gelijktijdig waar te nemen. Wanneer je de ene waarneemt wordt de andere automatisch achtergrond en omgekeerd.

Inspiratie uit tijdschrift explore: 2/2007.