Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (4)

25 maart 2023

De auteur van “Het oog als motief” maakte dankbaar gebruik van een forse postzegelcollectie van oogarts Ladislav Berar en schreef fascinerende teksten over historie, ontwikkeling en bijzonderheden uit de wereld van de oogheelkunde. Dat alles is rijk geïllustreerd met unieke postzegels.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (4)

Het zien en visueel waarnemen

De beschrijvingen over deze omvangrijke collectie aan postzegels start met een zeer bescheiden inleiding over de anatomie en fysiologie van het oog, om daarna te vervolgen met een uitgebreide verhandeling over de geschiedenis van de oogheelkunde en over de verspreiding van kennis en ervaring tussen oogheelkundigen.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (4) - 4

In het derde hoofdstuk zijn de verschillende regelmatig voorkomende oogziekten en de behandelingen daarvan in beeld gebracht via postzegels en in teksten beschreven. Het vierde hoofdstuk gaat in op blindheid en de wereldwijde aandacht voor blinden en slechtzienden en het inspirerende boek sluit af met informatie over het informatieve gebruik van het oog als symbool.

Gegevens van alle afgedrukte postzegels zijn achterin het boek opgenomen en zijn voorzien van een catalogusnummer volgens de Michelnotering. Ook geeft deze publicatie een overzicht van aanvullende en geraadpleegde literatuur en magazines. ISBN 3-524-69041-6, “Das Auge als Motiv: Ladislav Berar”, Rudolf Zewell, Umschau Verlag, 1987, 172 pagina’s. (Wordt vervolgd).