Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (6)

27 maart 2023

De experimenten van René Descartes (het Cartesiaans Theater), Johann Poggendorff (illusies), Necker (kubus) en Bela Julesz (random-dot stereograms) geven een bijzondere kijk op onze waarneming. In het tweede hoofdstuk behandelt de auteur de onafhankelijkheid tussen zien en herkennen. Voortdurend worden daarbij de eerdere resultaten van experimenten van andere vooraanstaande wetenschappers aangehaald en waar nodig uitgediept.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (6)

Het zien en visueel waarnemen

Natuurlijk komt daarbij het beroemde plaatje van een verborgen dalmatiër in beeld. Ook gaat hij in een ander hoofdstuk in op het functioneren van 2D en 3D zien van objecten. Met de Kanizsa driehoek doet hij een verrassend experiment. Voorts vindt de lezer achtergronden over het zien op basis van ervaringen en herinneringen en over het visueel denken.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (6) - 4

Dit nieuwe boek is zeker een waardevolle aanvulling op de vele bestaande boeken over het behandelde onderwerp en laat zelfs deskundigen genieten van de nieuwe aspecten en aanvullende verdieping uit de wereld van visuele waarneming, visueel en optisch bedrog. Het interessante en informatieve boek over de achtergronden van de visuele perceptie heeft een zeer uitgebreide lijst met boeken, brochures en artikelen, een namenindex en een lijst met trefwoorden.

Het boek is bedoeld voor studenten Psychologie, Beeldcommunicatie en Visuele Perceptie en voor alle liefhebbers in het proces van zien en herkennen. ISBN 0 262 16217 2, “Seeing and Visualizing: it’s not what you think”, Zenon W. Pylyshyn, The MIT Press, 2003, 563 pagina’s. (Wordt vervolgd).