Hedendaagse kunstuitingen in relatie tot de wetenschap (1)

19 april 2023

Als vervolg op het met een prachtig boek afgesloten project rondom het beantwoorden van de vraag “Wat zegt een beeld?” in het jaar 2011, strekte een nieuw kunstproject zich uit tussen hedendaagse kunst en wetenschap onder de vragende titel “Wat zegt de kunst? Hedendaagse kunst en wetenschap in dialoog”. Ook nu weer onder een deskundige en inspirerende aansturing van het redactieteam Monika Leisch-Kiesl en Johanna Schwanberg.

Hedendaagse kunstuitingen in relatie tot de wetenschap (1)

Was sagt die Kunst?

Na nog eens 19 presentaties uit het studieconcept “In het voorbijgaan. Kunst aan de KU Linz” uit de jaren 2011 tot 2021 verschijnt nu deel twee van een minireeks met een iets andere vraag in de hoofdtitel van dit studie- en stimulerende boek “Wat zegt de kunst?” De materiële basis van deze nieuwe publicatie wordt wederom gevormd door de getoonde kunstuitingen van hedendaagse kunst in de zalen en gangen van een alfa- en cultuurwetenschappelijke universiteit.

Deels geestig en eigenzinnig, deels voorzichtig empathisch en deels politiek explosief, verlevendigden de kunstwerken het dagelijkse leven van docenten en studenten, medewerkers en gasten van de in het stadscentrum gelegen privé-universiteit in het voetgangersgebied. Ze vormen nu het startpunt voor discussies over de relevantie van bibliotheken, over de functie en het gebruik van de openbare ruimte of over de waarde van kunst; volgens de grenzen en overhangen tussen populaire en hoge cultuur, volgens de betekenis van de kerk in het “derde rijk”. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8376-6136-1, “Was sagt die Kunst?”, Monika Leisch-Kiesl en Franziska Heiβ, transcript Verlag, 2022, 339 pagina’s, € 39.


Gerelateerde artikelen