Hedendaagse kunstuitingen in relatie tot de wetenschap (2)

20 april 2023

Aandacht is er voor de esthetische en thematische uitdagingen van kunst binnen de theologie op basis van de betekenis van tranen, ecologische imperatieven, of op de kans van verrassingen. Op deze manier wordt de lezerverschillende wegen geboden door de hedendaagse kunst en zijn eigen vragen en inzichten. Kunst en wetenschap vormen elk hun eigen waarnemings- en kennisgebied, maar zijn zowel historisch als in het huidige discours op veel manieren met elkaar verweven.

Hedendaagse kunstuitingen in relatie tot de wetenschap (2)

Was sagt die Kunst?

Sinds de 20e eeuw, maar vooral sinds de opbouwperiode na 1945, hebben deze gebieden en hun actoren elkaar op verschillende manieren gezien en gesproken tijdens ontmoetingen en zich op nieuwe gebieden gewaagd, ook lokaal. Ook de KU Linz sloeg deze weg in toen begin jaren 2000 het project “Vroegere kunst aan de KU Linz” tot leven kwam.

In het gebouw van de universiteit werd vooruitstrevende, vaak verrassende en experimentele hedendaagse kunst getoond, die in veel opzichten verweven was met onderzoek en onderwijs en ook een breder publiek naar het huis trok. “Wat zegt kunst? Hedendaagse kunst en wetenschap in dialoog” ziet zichzelf als deel twee van het omvangrijke studieproject en tegelijkertijd als de afsluitende reflectie. Deel één markeert een denkpauze, deel twee zet een laatste punt. Zowel qua inhoud als qua grafische weergave volgt de nieuwe uitgave opmaak en de indeling van deel één.

Hedendaagse kunstuitingen in relatie tot de wetenschap (2) - 2
Rood is mijn naam, groen is mijn naam I, Parastou Forouhar, 2007. Kunst uit de serie werken “Kleur is mijn naam”. Een afbeelding uit het boek “Wat zegt de kunst?”, transcript Verlag, 2022.

De teksten van de deelnemende kunstenaars worden aangevuld met bijdragen van kunstexperts en zijn soms bewerkt door redacteuren met kunstzinnige kennis en ervaring van hedendaagse en experimentele kunst. Voor alle kunstliefhebbers zorgt de inhoud en de wijze van behandeling van de thema’s zeker voor een bepaalde opwinding door het lezen over de getoonde kunst en het kijken naar en beoordelen over de kunst. Een boek voor moderne kunsteducatie.

ISBN 978-3-8376-6136-1, “Was sagt die Kunst?”, Monika Leisch-Kiesl en Franziska Heiβ, transcript Verlag, 2022, 339 pagina’s, € 39.


Gerelateerde artikelen