Analyseren van 3D-vormen door nabij-fotogrammetrie (1)

4 maart 2020

Met de uitgave van het studie- en referentieboek “Close-Range Photogrammetry and 3D Imaging” bracht uitgever Walter de Gruyter inmiddels een derde editie van de overbekende gids voor fotogrammetrie op de markt. Het uitgebreide studieboek brengt op een uiterst praktische wijze een grondige presentatie van de methoden, de wiskundige grondslagen, de beschikbare systemen en de meest moderne toepassingen van de veelvuldig in diverse vakgebieden gebruikte nabij-fotogrammetrie.

Analyseren van 3D-vormen door nabij-fotogrammetrie (1)

Close-Range Photogrammetry and 3D Imaging

Deze nauwkeurige beeldvormingstechniek is in gebruik om driedimensionale vormen uit een breed scala aan reeds gefabriceerde en natuurlijke objecten van zeer dichtbij op te meten, te interpreteren, te analyseren en te beschrijven. De methode en de techniek van fotogrammetrie in het algemeen is onder andere in gebruik in vakgebieden als de archeologie, de architectuur, de civiele techniek, in het forensisch onderzoek en in diverse takken van de geneeskunde.

De nieuwe editie is opnieuw een bijgewerkte versie van de oorspronkelijke uitgave van de Duitstalige gids “Nahbereichsphotogrammetrie”. In alle edities van dit veel gevraagde studieboek zijn populaire nieuwe methoden zoals SfM (structure-from-motion), SGM (semi-global matching) en SLAM (simultaneous localization and mapping) gedetailleerd gepresenteerd en uitgewerkt.

De nieuwe inhoud omvat ook beschrijvingen van goedkopere 3D-sensoren, robot gestuurde metrologiesystemen en registraties van puntenwolken, om een aantal onderwerpen aan te geven. Driedimensionale informatie verkregen vanuit de inzet van beeldsensoren wordt veel toegepast en geaccepteerd. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-060724-6
“Close-Range Photogrammetry and 3D Imaging”, Thomas Luhmann, Stuart Robson, Stephen Kyle en Jan Boehm, Verlag Walter de Gruyter, 2020, 3e druk, 822 pagina’s.