Microscopische onderzoeksmethoden in beeld gebracht (2)

3 maart 2020

Microscopische onderzoeksmethoden zijn vaak de meest directe en beste methoden om de structurele kenmerken van materialen, zoals van kunststoffen, na de observaties en het verwerken van de meetresultaten vast te leggen en kennis op te doen voor de ontwikkeling van schadehypothesen. Een geschikte voorbereiding voor een microscopisch materiaalonderzoek creëert een betrouwbare basis voor een reflectie en referentie van de materiaalstructuur in het eindbeeld van de microscoop opname.

Microscopische onderzoeksmethoden in beeld gebracht (2)

Mikroskopie

Artefactvrije voorbereidingstechnieken zijn noodzakelijke voorwaarden voor zinvolle microscopische onderzoeken, alsmede het opbouwen van kennis van verschillende microscopiemethoden. De volgende onderwerpen zijn behandeld in het tweede boek in de serie “Erlangen Plastic Damage Analysis”: Lichtmicroscopie, Polarisatie, Atomaire krachtmicroscopie, Fluorescentiemicroscopie en de Rasterelektronenmicroscopie.

Het vakboek “Mikroskopie” is middels vele afbeeldingen, instructies, diagrammen en tabellen uiterst praktisch samengesteld en biedt de nodige informatie en nuttige kennis op een heldere wijze aan voor gebruikers van microscopen en voor analisten en experts in het vakgebied van materiaalonderzoeken op het vlak van niet-destructief onderzoek voor meerdere doeleinden.

Microscopische onderzoeksmethoden in beeld gebracht (2) - 2 Microscopische onderzoeksmethoden in beeld gebracht (2) - 3 Microscopische onderzoeksmethoden in beeld gebracht (2) - 4
De microscoop en de vele toepassingen daarvan is een geliefd optisch instrument voor ontwerpers van postzegels. Voor personen werkzaam met de microscoop en voor liefhebbers van postzegels een interessant en leerzaam onderwerp voor het verzamelen van postzegels met een afbeelding van een microscoop of een microscopische opname.

Ook voor de opbouw van een bestand aan referenties voor een vroegtijdige herkenning van slijtage, scheurtjes of materiaalveranderingen biedt het boek een schat aan voorbeelden en tips voor de opzet van referentiebeelden. Elk hoofdstuk over een specifieke microscoop geeft een compacte inleiding over de belangrijkste onderdelen en eigenschappen van dit type. Een zeer waardevol praktisch studieboek.

ISBN 978-3-446-46130-7, “Mikroskopie”, Gottfried W. Ehrenstein, Carl Hanser Verlag, 2020, 210 pagina’s.


Gerelateerde artikelen