Anamorfosen in EXPLORA zorgen voor veel verrassing

2 juli 2015

In het kader van het 20-jarig bestaan van EXPLORA ScienceCenter Frankfurt in het jubileumjaar 2015 in het imposante en robuuste bouwwerk van de Glauburg, start het museum en doecentrum met een informatieve en thematische serie berichten onder de titel EXPLORAfenomenaal. Als eerste thema is gekozen voor het fenomeen van de anamorfose, een beeldvorm van vertekende beelden met een magische uitstraling. Vroegere kunstenaars als Hans Holbein, Leonardo da Vinci en Albrecht Dürer zijn er heel bekend mee geworden.

Anamorfosen in EXPLORA zorgen voor veel verrassing

EXPLORA ScienceCenter Frankfurt am Main

Iedereen heeft in een museum, op school of op straat wel eens bewust of onbewust kennisgemaakt met een anamorfose. Het bekijken van vertekende afbeeldingen is op verschillende manieren mogelijk. In het algemeen is de anamorfose een vreemd gebogen tekening, die door het gebruik van een cilindrische spiegel in alle proporties goed zichtbaar wordt in het spiegelend oppervlak. Het fenomeen van de anamorfose is ook heel bekend van de plafondtekeningen en -schilderstukken in kerken en kathedralen en in succesvolle uitingen als merkwaardige straattekening. Vanuit meerdere posities van de kijker zijn het prachtige schilderingen en tekeningen, maar in werkelijkheid is er gespeeld met het perspectief.

Al vroeg werd er ook geëxperimenteerd met kegelvormige en piramidespiegels. Zelfs in het verkeer wordt er gebruik gemaakt van de anamorfose om ons te informeren of te waarschuwen. EXPLORA bezit een excellente collectie anamorfosen, die met zekerheid tot één van de grootste collecties ter wereld mag worden gerekend. Gerhard O. Stief, oprichter/eigenaar van EXPLORA, heeft van de Zweedse kunstschilder Hans Hamngren zijn unieke en beroemde anamorfose “Normarilyn” kunnen verwerven voor zijn collectie. Door te kijken naar de vier vlakken van de piramide zie je het vierdelige portret van Marilyn Monroe als een compleet gezicht.

Anamorfosen in EXPLORA zorgen voor veel verrassing - 2
Afb. 1 Anamorfose Normarilyn van Hans Hamngren. Afb. 2 Anamorfose Coca-Cola blikje van Hans Hamngren.

Ook het beroemde werk van het Coca-Cola blikje is een sieraad in elke thematische expositie. Dankzij het werk van Gerhard O. Stief heeft de bekende Friese kunstenaar Adriaan Goddijn zijn unieke wandanamorfosen kunnen ontwerpen en realiseren. De anamorfosen, maar ook optische illusies, 3D-foto’s, hologrammen, stereoscopie, onmogelijke figuren, wiskundige puzzels en vele zelf uit te voeren experimenten zijn dagelijks te ervaren in EXPLORA. Inmiddels zijn er meerdere schilderijen van Jos de Mey en prenten van de Zwitserse kunstenaar Sandro Del-Prete te bewonderen.

EXPLORA Science Center Frankfurt, Glauburgplatz 1 - Lortzingstraße 15, D-60318 Frankfurt am Main, www.explora.de.


Gerelateerde artikelen