Anatomische modellen zijn geschikt voor voorlichting

11 april 2014

De educatieve tentoonstelling “Amazing Models”, nu tot en met 1 juni 2014 in het Museum Boerhaave Leiden, komt voort uit het Europese samenwerking project Anatomical Models in European Perspective. Bij het publiek is veel belangstelling voor de anatomie van de mens, merkbaar door onder andere de extreme bezoekersaantallen voor de exposities Körperwelten en Body Worlds.

Anatomische modellen zijn geschikt voor voorlichting

Amazing Models

Ook de tv-programma’s over ons lijf zorgen voor extra aandacht en misschien wel nieuwsgierigheid voor het wel en wee van ons lichaam en alle grote en kleine onderdelen ervan. Voor de geschiedenis van de anatomie en gebruik ervan als studiemateriaal gaan we ruim 1000 jaar terug en wel naar Bologna. Voor medische doeleinden werd sectie verricht en de resultaten ervan als afbeeldingen vastgelegd in publicaties. Bekend is het beroemde leerboek van Andreas Vesalius (1514-1564). Van bijzondere waarde zijn de anatomische tekeningen van Leonardo da Vinci en de later ontworpen wasmodellen en papiermaché modellen. Actrice en model Georgina Verbaan is op een unieke wijze afgebeeld op een publicatie met alle informatie over anatomische modellen.

Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie Amazing Models. De publicatie gaat in op de collecties van het Luigi Cattaneo Museum voor Anatomische Wasmodellen in Bologna, het Josephinum Museum in Wenen en de anatomische modellen van Museum Boerhaave. Deze uitgave is voor € 7,50 te koop in de Museumshop.

Museum Boerhaave Leiden, Lange Sint Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.museumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen