Antoni van Leeuwenhoek legde de microwereld bloot

25 januari 2023

Vanaf 18 april 2023 presenteert onder de titel “Onvoorstelbaar” het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden het levenswerk van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723). Centraal daarin staat zijn bijzonder kleine microscoop, waarmee hij zelfs voor hem een compleet nieuwe wereld bloot legde. Deze historische ontdekking deed Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden. In de tentoonstelling zijn plezier en wetenschap op een wonderbaarlijke wijze aan elkaar gekoppeld.

Antoni van Leeuwenhoek legde de microwereld bloot

Deze historische ontdekking deed Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden.

Bezoekers zullen sterk verrast zijn door wat er onder een microscoop te zien en ontdekken valt. Nog steeds worden er nieuwe waarnemingen gedaan. We zijn namelijk nog lang niet uitgekeken in een magische microwereld die maar liefst 350 jaar geleden voor ons geopend werd. We herdenken dit jaar tevens zijn 300e sterfdag.

Antoni van Leeuwenhoek legde de microwereld bloot - 2 Antoni van Leeuwenhoek legde de microwereld bloot - 3 Antoni van Leeuwenhoek legde de microwereld bloot - 4

Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse lakenhandelaar, die vooral bekend werd door zijn zelfgemaakte microscoop. Antoni gebruikte vergrotende lenzen voor het controleren van stoffen. Hij ging zelf aan de slag met metalen plaatjes en druppeltjes glas en zo maakte hij uiteindelijk het kleine apparaatje. De expositie “Onvoorstelbaar” blijft tot en met 7 januari 2024 in Leiden. Kijk ook op de website naar bijbehorende activiteiten.

Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.rijksmuseumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen