Philo Taylor Farnsworth (1906-1971)

22 januari 2023

Philo Taylor Farnsworth (1906-1971) was een Amerikaans uitvinder en pionier op het gebied van televisie. Zijn belangrijkste uitvinding betrof de zogenoemde image dissector (televisiebeeldontleder). Tijdens zijn verder onderzoekswerk vond hij ook een klein kernfusietoestel uit, dat ook bekend is geworden als de fusor. Philo Farnsworth werd geboren in een door zijn grootvader gebouwde blokhut in Indian Springs, in een mormoons gezin.

Philo Taylor Farnsworth (1906-1971)

Philo Farnsworth was een pionier op het gebied van televisie.

Hij was de zoon van landbouwer Lewis Edwin Farnsworth (1865-1924) en zijn tweede vrouw Serena Amanda Bastine (1880-1960). Lewis' eerste vrouw was twee jaar daarvoor overleden met achterlating van vier kinderen. Na een aantal verhuizingen besloot het gezin in de lente van 1919 te gaan wonen in een boerderij nabij Rigby (Idaho). Ondanks de eenvoudige afkomst was het nieuwe huis van de Farnsworths een van de weinige huizen in Utah dat voorzien was van elektriciteit, iets dat een grote indruk maakte op de toen 12-jarige Philo.

In 1926 overtuigde Farnsworth de financiers George Everson en Les Gorrell van zijn idee van televisie, die hem spontaan vervolgens 6.000 dollar ter beschikking stelden. Hij beloofde hen resultaten binnen een jaar. Everson en Gorell, evenals vrienden en familieleden, hielpen hem constant om zijn idee te realiseren. In het jaar 1927 deed hij zijn eerste patentaanvraag.

De eerste elektronische camera ontplofte tijdens de eerste test, met een “total loss” tot gevolg. Met nieuwe investeerders moest Farnsworth opnieuw beginnen. Op 7 september 1927 slaagde hij erin om in zijn laboratorium in aanwezigheid van de geldgevers de transmissie van een beeld met zuiver elektronische middelen te demonstreren. Een afbeelding van een dollarteken, getekend op een stuk papier en voor de camera bewogen, werd verzonden en ongeveer zo groot als een postzegel op een klein scherm weergegeven.


Gerelateerde artikelen