Temistocle Calzecchi Onesti (1853-1922)

20 januari 2023

Temistocle Calzecchi-Onesti (1853-1922) was een Italiaans natuurkundige en uitvinder. Hij voerde elektrische experimenten uit, die behoren tot de hoofdfundamenten voor draadloze telegrafie en bijdragen leverden voor werkzaamheden van andere beroemde radiopioniers als Branly, Lodge en Guglielmo Marconi.

Temistocle Calzecchi Onesti (1853-1922)

Temistocle Calzecchi-Onesti was een Italiaans natuurkundige en uitvinder.

Calzecchi-Onesti vond de radiodetector uit en studeerde in de vakken natuurkunde en wiskunde aan de universiteit van Pisa en werkte aanvankelijk vanaf 1879 als leraar natuurkunde op verschillende middelbare scholen. Tussen 1884 en 1886 ontdekte hij tijdens onderzoek naar elektrische geleidbaarheid van metaalvijlsel in een afgesloten glazenbuis, dat die sterk toenam door invloeden van buitenaf.

Vanaf 1890, nadat Heinrich Hertz in 1888 elektromagnetische golven had ontdekt, werd dit effect door de Franse natuurkundige Édouard Branly voor de toepassing in de coherer ontwikkeld als de eerste technisch haalbare methode. Calzecchi-Onesti's verslagen van zijn ontdekking in het Italiaanse tijdschrift Il Nuovo Cimento hadden weinig aandacht gekregen van experts buiten Italië, dus de hele uitvinding wordt vaak toegeschreven aan Branly, hoewel hij er pas in de jaren 1890 aan dacht. Calzecchi-Onesti stelde het apparaat voor als onweersdetector, en daarom gebruikte Alexander Popov het voor het eerst in 1894, nog voordat een jaar later het principe door Guglielmo Marconi werd gebruikt in de eerste radio-ontvangers voor draadloze telegrafie.


Gerelateerde artikelen