Leonardo’s gedachten om te vliegen zijn vaak onderzocht

9 januari 2023

De Italiaanse wereldberoemde universeel wetenschapper, uitvinder en kunstenaar Leonardo da Vinci (1452-1519) richtte in 1477 een eigen werkruimte in en maakte al snel zijn eerste technische schetsen en constructietekeningen. Hele stapels tekeningen zouden er zijn ontstaan. Ook werkte hij verder aan de ontwikkeling van het zogenoemde ontwerp van de schroef van Archimedes.

Leonardo’s gedachten om te vliegen zijn vaak onderzocht

Leonardos Flugmaschinen

Halverwege de jaren 1480 begint Leonardo met het tekenen van een model van een parachute. Hij begint met zijn gedetailleerde aantekeningen in notitieboekjes en blijft dromen van vliegen. Na zijn overlijden wordt zijn nalatenschap zorgzaam bewaard en bewaakt door één van zijn naaste medewerkers. In een “verzonnen” vertelling beleven jonge lezers van het boek “Leonardos Flugmaschinen” een interessant avontuur over de dromen van Da Vinci.

In 1539 begint dit verhaal. Door het verlies van de familie aan de pest wordt de 14-jarige Anselmo opgevangen door zijn oom Giovanni, een kapucijnerbroeder in een klooster in Assisi. Anselmo is niet bepaald enthousiast over het karige en nijvere leven van de monniken. Maar dan stuit hij op de mysterieuze tekeningen van de vliegmachines van Leonardo da Vinci. Plots wordt zijn enthousiasme aangewakkerd en heeft hij maar één wens: te vliegen als een vogel. Maar niet iedereen in het klooster vindt het leuk om vliegmachines te zien bouwen... De prachtige tekeningen, het spiegelschrift, de beeldverhalen, de experimenten met vleugels en de belevenissen zorgen voor een mooi boek.

ISBN 978-3-8369-5656-7, “Leonardos Flugmaschinen”, Stephan Martin Meyer en Thorwald Spangenberg, Gerstenberg Verlag, 2019, 79 pagina’s.