Het onbekende en exotische verhaal achter onze banaan

12 januari 2023

Voor kunstenaars als Andy Warhol is de banaan een bron van creatieve inspiratie om de vorm en kleur ervan te verwerken in een spraakmakend kunstwerk. Voor anderen is de banaan een bron van positieve energie, een lekkere smaak en een eenvoudig lekker tussendoortje om gemakkelijk op te eten zonder dat je er vieze handen door krijgt bij het verwijderen van de gele schil.

Het onbekende en exotische verhaal achter onze banaan

De banaan

Voor weer anderen een bron van vermaak bij het kijken naar een uitglijder over een zomaar weggeworpen schil. Bij een uitje met kinderen naar de dierentuin gaan er altijd bananen mee om de apen te vermaken. Zo heeft de banaan al eeuwenlang een bepaalde status opgebouwd in diverse leef-, sport- en werkgebieden van de maatschappij. Het boekje “De banaan” gaat over het meest gegeten fruit.

Het gaat echter niet goed met de banaan, die wordt bedreigd door diverse schimmels. Welke en hoe bespreken wetenschappers in deze uiterst informatieve publicatie. Wie leest over de banaan weet daarna meer over die rare, kromme en gele vrucht. Of de banaan nog te redden valt is te lezen in deze informatieve en zeer waardevolle publicatie. Laten we hopen dat deze calorierijke tropische vrucht nog lang te koop zal blijven in onze supermarkten, groentewinkels en op de vele dag- en weekmarkten.

ISBN 978-90-8803-116-8, “De banaan”, Gert Kema, Fédes van Rijn, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2022, 118 pagina’s, € 12,50. Bestellingen zijn mogelijk via www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen