Opnieuw komt een deel van de Collectie Nekes zichtbaar

29 januari 2023

De collectie beeld, foto- en filmgeschiedenis van Werner Nekes is uniek en buitengewoon in zijn diversiteit. Een collectie van ruim 25.000 objecten brengt de historie van optische verschijnselen en kunst tot leven. Ze documenteert ook de vroege vormen van beeldverhalen op verschillende continenten.

Opnieuw komt een deel van de Collectie Nekes zichtbaar

Filmmuseum Potsdam

De experimentele filmmaker en kunstenaar Werner Nekes (1944 - 2017) verzamelde sinds de jaren zestig en liet zich sterk inspireren door historische ontwikkelingen en magie van bewegende beelden en bijbehorende kijkapparaten.

Het Filmmuseum Potsdam presenteert tot en met 16 april 2023 veertien waardevolle objecten uit de collectie, die met financiële steun van twee plaatselijke banken hun weg naar Potsdam hebben gevonden. Getoond worden onder andere apparaten als de camera obscura, laterna magica, peep box, een rolpanorama, een caleidoscoop, anamorfosen en meer.

Opnieuw komt een deel van de Collectie Nekes zichtbaar - 2 Opnieuw komt een deel van de Collectie Nekes zichtbaar - 3
Laterna Magica en rolpanorama(r), © Matthias Kremer, Filmmuseum Potsdam.

De originelen objecten uit de 18e eeuw getuigen van het vakmanschap van hun tijd - en van de inventiviteit van die tijd, die met trucs en bedrog het oog verbaasden lang voordat de cinema en de nieuwe media bestonden.
Bezoekers hebben een mogelijkheid om zelf te experimenteren en het beschikbare optische speelgoed en de apparaten uit te proberen.

Er zijn replica's en demonstratiestations beschikbaar, die kinderen, jongeren en volwassenen uitnodigen om plezier te hebben, fysieke verbanden te ontdekken of zelf foto's en effecten te maken. Voor docenten en geïnteresseerden is materiaal ontwikkeld ter voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling. In de hand-out vinden zij fysieke beschrijvingen van de objecten. Het tweede document bevat instructies voor experimenten en uitleg over optische verschijnselen.

Filmmuseum Potsdam, Breite Straβe 1A, D-14467 Potsdam, www.filmmuseum-potsdam.de.