Architecten laten zich door het surrealisme inspireren

3 oktober 2022

In een wereld waarin 'slimme' apparaten met elkaar kunnen praten en een dodelijk wapen kan worden geproduceerd met een desktop 3D-printer, zijn de voorwaarden voor hedendaags design niets anders dan surrealistisch. Nu technologie protocollen zijn bepaald en onze dagelijkse levensstijl op diepgaande manieren aan het veranderen is, zijn die concepten en de buitenaardsheid van het surrealisme relevanter geworden voor architecten, dan de bestaande dogma's van architectonisch formalisme.

Architecten laten zich door het surrealisme inspireren

Architecture and Surrealism

In het boek “Architectuur en surrealisme: een zinderende romance” brengt de ontwikkeling van de vruchtbare relatie tussen de twee zeer verschillende manieren van kijken naar de wereld in kaart en onthult hoe de samensmelting van deze ideeën door hedendaagse architecten op buitengewone en fascinerende wijzen wordt toegepast. De inhoud van dit boek is een verkenning en viering van de ruimtelijke en visuele mogelijkheden waar architectuur het surrealisme heeft ontmoet en nog steeds blijft ontmoeten.

De lezers maken in dit boek kennis met deze interactie tussen architectuur en surrealisme, die een lange interessante geschiedenis heeft en inmiddels kan genieten van een hernieuwde vitaliteit. Het kunstboek bevat een schat aan gerealiseerde en ontworpen projecten met uitgebreide beschrijvingen en toelichtingen. Van bijzondere waarde zijn zeker alle afbeeldingen van het werk van beroemde en zeer gewaardeerde kunstenaars en architecten. Na de introductie zijn er 4 hoofdstukken en een trefwoordenregister. Een zeer bruikbaar referentie- en studieboek.

ISBN 978-0-500-34320-3, “Architecture and Surrealism”, Neil Spiller, Thames & Hudson Publishing, 2016, 256 pagina’s.


Gerelateerde artikelen