Filatelistische aandacht voor: Fotografie (7)

27 september 2022

Met schilder Bouton stichtte Daguerre in 1822 een diorama in een bestaand gebouw in Parijs. Daarin experimenteerden zij met speciale belichtingen, grote afbeeldingen en een camera obscura voorzien van speciale lenzen. Nicéphore Niépce begint in 1827 met corresponderen met Daguerre. In 1828 stierf Claude Niépce. In 1829 besluit Nicéphore Niépce om zijn kennis en bevindingen over zijn fotografische experimenten en bevindingen te publiceren.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (7)

Pioniers van de fotografie

Louis Jacques Mandé Daguerre raadt hem aan om dat niet te doen. De Franse ingenieur in de optica en een fotopionier Charles Louis Chevalier (1804-1859) werd geboren in Parijs. Charles ging in 1821 in de firma Maison Chevalier aan de slag, waarvan zijn vader de bedrijfsleider was. In het jaar 1823 brachten vader en zoon hun ontwikkelde achromatische objectief op de markt.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (7) - 4

Ook waren zij specialisten in het slijpen van prisma’s en lenzen, die ondermeer toegepast werden in de zogenoemde camera lucida, een compact tekeninstrument dat voornamelijk werd gebruikt door tekenaars en kunstenaars. In het jaar 1825 riep Niépce hun hulp in voor het verbeteren van de lenzen en de apparatuur in zijn experimentele fotostudio. Charles sloeg in 1831 een eigen weg in en stichtte een eigen bedrijf voor de bouw van microscopen en construeerde in 1834 zijn eerste achromatische microscoop en ontwierp een dubbelobjectief voor een telescoop. Vanuit zijn verkregen bekendheid met het daguerreotypie werd hij ook fotopionier. (Wordt vervolgd).