Architectuur als een uiting tussen spektakel en gebruik

8 mei 2014

De inhoud van het boek “Architecture” is een bundeling van bewerkte voordrachten van een gelijknamige conferentie. Het idee voor deze conferentie ontstond een aantal jaren daarvoor door het lezen van kritische opmerkingen over de bouw en het eindresultaat van het Guggenheim Museum in Bilbao.

Architectuur als een uiting tussen spektakel en gebruik

Architecture Between Spectacle and Use

Architect Frank Gehry koos voor extreme vormen en bijzondere uitstralingen. Het commentaar van vele collega architecten en andere ontwerpers van gebouwen en buitenruimten was niet zo gunstig voor zo’n extreem ontwerp. Het is inmiddels wel gebleken dat er vele voorstanders zijn van extreme ontwerpen. Veel internationaal erkende architecten als Ludwig Mies van der Rohe, Alison en Peter Smithson, Hans Scharoun, Iannis Xenakis, Le Corbusier en Jørn Utzon zijn de wegberijders van spectaculaire bouw en architectonische bouwwerken. Jonge architecten vinden regelmatig inspiratie door gerealiseerde projecten en zeker door het bestuderen van ontwerpen die niet zijn gerealiseerd. Door de keuze voor extreem bouwen ontstaan er enorme prikkels om ook te kiezen voor nieuwe technologieën in bouwtechnieken en het toepassen van innovatieve materialen. Architectuur en kunst komen heel dicht bij elkaar en het studieboek geeft daar voorbeelden van. In de bijdragen van vooraanstaande auteurs en deskundigen van architectuur en kunst wordt aangegeven waarom architecten zo geprikkeld worden voor prestige objecten. Een boek voor architecten en liefhebbers.

ISBN 978-0-300-12554-2, “Architecture Between Spectacle and Use”, Anthony Vidler, Yale University Press, 2008, 184 pagina’s.


Gerelateerde artikelen