Aristoteles als de vader van alle wetenschappen

20 oktober 2013

De wetenschapper Aristoteles (384-322 v.Chr) is in de wereldgeschiedenis vooral bekend gebleven als filosoof. Zijn ideeën over het goede, God, het lichaam en de natuur worden ook nu nog bestudeerd in de wereld van de wetenschap en historie.

Aristoteles als de vader van alle wetenschappen

Aristoteles - Vader van alle wetenschappen

In het rijk geïllustreerde lees- en leerboek “Aristoteles” geeft auteur Pierre Pellegrin een zeer interessant beeld van wat wel de vader van de wetenschap wordt genoemd. Hij was een systematische wetenschapper en geldt als de vader van de logica, van de politicologie, van de tekenleer, van de geologie en van de biologie. Van hem is de uitspraak: “De kunst van het bewijzen” en dat heeft hij telkens toegepast bij het beschrijven en oplossen van problemen.
De lezer van het boek maakt eerst kennis met de achtergronden van de persoon van Aristoteles. Het wordt dan snel duidelijk dat hij inderdaad een bijzonder persoon is geweest en zijn daden en beschrijvingen ook nu nog zorgen voor inspiratie bij de moderne onderzoekers. Als astronoom is zijn beschouwing van onze wereldbol in het heelal bijzonder en van onschatbare waarde. Hoewel hij sterren als gaatjes in het hemeldoek zag, wist hij bewegingen van vele planeten en kometen tamelijk accuraat te berekenen. Volgens Aristoteles kan de wiskunde als hulpmiddel dienen om de natuurkunde te verhelderen en te helpen begrijpen. Meerdere voorbeelden zijn uitgewerkt. Als dierkundige heeft hij vele beschrijvingen op zijn naam. Over de mens, zijn bestaan en de voortplanting heeft hij wel zeer bijzondere uitspraken gedaan. Door zijn enorme veelzijdigheid is dit aantrekkelijke boek van hoge waarde.

ISBN 978-90-8571-106-3, “Aristoteles - Vader van alle wetenschappen”, Pierre Pellegrin, Uitgeverij Veen Magazines, 2007, 157 pagina’s.

Aristoteles als de vader van alle wetenschappen - 2 Aristoteles als de vader van alle wetenschappen - 3 Aristoteles als de vader van alle wetenschappen - 4

Afb. Postzegels kunnen ook bijdragen aan het verrijken van kennis over wetenschappen. Ook de veelzijdige Aristoteles is in beeld gebracht door ontwerpers van postzegels.


Gerelateerde artikelen