200 jaar ontwikkeling van kleur in techniek en kunst

17 oktober 2013

Dankzij een unieke tweedelige expositie over kleur ter gelegenheid van het 200- jarig bestaan van Goethes Kleurenleer is de bijzonder geslaagde catalogus “color continuo” verschenen. Van deze mooie catalogus zijn nog enkele exemplaren te koop bij de uitgeverij van de TU Dresden.

200 jaar ontwikkeling van kleur in techniek en kunst

Color Continuo

De rode draad in dit leerzame en inspirerende kunstboek wordt gevormd door de nagenoeg gelijktijdige presentaties van de levenswerken op het gebied van kleurenleer door Johann Wolfgang von Goethe en een verhandeling over de kleurenbol door Philipp Otto Runge in het jaar 1810. Slechts korte tijd daarna presenteerde de filosoof Arthur Schopenhauer zijn theorie over kleur. Met de inhoud van het boek “Zur Farbenlehre” reageerde Goethe op de praktische kleurentheorie van Newton. Hij meende zelfs dat zijn kleurenleer hem meer betekenis bracht dan zijn oeuvre aan dichtkunst. Genoeg aanleiding om er een geweldig boek van te maken. Meerdere vooraanstaande kunst- en kleurdeskundigen geven op een interessante wijze een kleurrijk beeld over de genoemde wetenschappers en over meerdere kunstenaars die zich vooral door het spel van kleur en licht hebben laten inspireren in het werk.
Boeiend zijn vooral meningen van wetenschappers over het werk van anderen en theoretische en praktische tegenstellingen in de respectievelijke kleurentheorieën en latere ontwikkelingen ervan. Ook over de bijdragen van andere wetenschappers uit het culturele centrum rondom Leipzig, als Carl Gustav Carus, Ewald Hering, Gustav Theodor Fechner en Wilhelm Wundt geeft het studieboek belangrijke informatie.

ISBN 978-3-86780-138-6, “color continuo”, Ingrid en Konrad Scheurmann, Technische Universiteit Dresden, 2009, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen