Prikkelende controverse tussen Goethe en Newton

6 oktober 2013

De waarheid tussen tegenstellingen ligt soms in het midden. Bij de wereldbekende polemiek over de verhandelingen van de bekende onderzoekers en wetenschappers Sir Isaac Newton en Johann Wolfgang von Goethe is dat zeker niet het geval.

Prikkelende controverse tussen Goethe en Newton

Goethe contra Newton

Kleur en kleurenleer hebben in het algemeen een wetenschappelijke grondslag, die ontstaat uit de resultaten van een betrouwbaar en langdurig onderzoek. De zekerheid van de waarheid wordt nog eens bevestigd door de resultaten van onderzoek van andere erkende onderzoekers en wetenschappers. Zowel Newton (1642-1727) als Goethe (1749-1832) kregen waardering voor hun respectievelijk onderzoeksresultaten naar de herkomst van wit licht en kleur en de subjectieve werking ervan op onze omgeving en de daarin functionerende mens. Goethe opende echter de aanval op het werk van Newton door zijn benadering van wit licht en kleur in een eigen theorie over het ontstaan van kleur uit wit licht. In het educatieve en interessante boek “Goethe contra Newton” geeft de auteur een prikkelende en verrassende verklaring over de achtergronden en de ratio van de dichter Johann Wolfgang von Goethe om de klassieke theorie over het witte licht en de kleuren van Isaac Newton zo opvallend en zo merkwaardig aan de kaak te stellen.
Alhoewel de baanbrekende experimenten in het wetenschappelijk onderzoek door Goethe zijn neergelegd in zijn omvangrijk werk “Zur Farbenlehre”, en gewaardeerd wordt door meerdere wetenschappers en kleurendeskundigen, bevat zijn studie een aantal wetenschappelijke onjuistheden. Op de prangende vraag: “Hoe kon Goethe zich zo vergissen?”, geeft de auteur aan de hand van de resultaten uit literatuurstudie een boeiend en helder beeld daarover. Ook over de volledige waarheid van het werk van Isaac Newton mag men stilstaan als men de resultaten van zijn experimenten aan een diepgaand onderzoek onderwerpt. De auteur heeft overigens respect voor de inspanningen van Goethe en zijn oprechte fysische benadering van licht en kleur. De inhoud van dit aantrekkelijke boekje is bedoeld voor natuurkundigen, biologen, onderzoekers, wetenschappers, docenten en voor iedereen met ruime belangstelling voor kleuren en de verschillende bekende theorieën over het ontstaan van kleuren.

Prikkelende controverse tussen Goethe en Newton - 2 Prikkelende controverse tussen Goethe en Newton - 3

ISBN 978-0-521-53132-0, “Goethe contra Newton”, Dennis L. Sepper, Cambridge University Press, 2002, 222 pagina’s.


Gerelateerde artikelen