Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (2)

3 januari 2021

Naast soms verbazingwekkend misleidende beelden kunnen bezoekers van de Gehry Galleries ook een vermakelijke geschiedenis van fotografie ontdekken. Bovendien heeft de speciale locatie “Creatief eiland in Marta” een nieuwe inrichting gekregen. De Belgische kunstenaar Adrien Tirtiaux transformeerde deze permanent opgezette ruimte voor educatieve doeleinden tot een werkruimte, die zelfs als een donkere kamer kan worden omgevormd.

Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (2)

Marta Herford - Museum voor kunst, architectuur en vormgeving

In deze ruimte kunnen bezoekers met hulp van projecties en tekengereedschap rechtstreeks beelden op de museummuren tekenen. Naast het nieuw gerealiseerde ontwerp voor de speciale demonstratie- en lesruimte van het “Creatief eiland” door kunstenaar Adrien Tirtiaux, zijn er werken van kunstenaars Dirk Braeckman, Tacita Dean, Anthony McCall, Vittoria Gerardi, James White, Radenko Milak en Kelly Richardson te zien en te bewonderen.

Meerdere werken zijn er te zien, die geïnspireerd zijn op het wereldwijde probleem van een lange strijd tegen het virus van covid-19. Met name is de serie “Covid-19” door Radenko Milak ontstaan vanuit zijn belevenis van de pandemie, de crisis en de menselijke tragedie. Bij de expositie verscheen naast het compacte infoboekje “Guide”, een vouwblad met afbeeldingen van alle kunstwerken en met een uitgebreide tijdlijn vanaf 1826 en ontwikkelingen in de fotografie t/m 2020.

ISBN 978-3-938433-40-9, “Guide”, Wiebke Hahn, Museum Marta Herford, 2020, 124 pagina’s, € 5.

Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (2) - 2 Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (2) - 3 Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (2) - 4
De hoofdingang van het op een bijzondere manier vormgegeven moderne museum Marta Herford en een sfeerbeeld uit één van de expositieruimten.

“Zeitstrahl - Index”, Jasmina Janoschka en Friederike Korfmacher, Museum Marta Herford, 2020, vouwblad, € 1.

Marta Herford - Museum voor kunst, architectuur en vormgeving, Goebenstraβe 2-10, D-32052 Herford, www.marta-herford.de.