Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (1)

2 januari 2021

In de nieuwste tentoonstelling in museum Marta Herford onder de titel "Deceptive Images: A Game of Painting and Photography" verkennen zeven internationaal bekende kunstenaars met hun kunstwerken op een verbazingwekkende wijze het samenspel van fotorealistische effecten en schilderkunstige expressies. Met gebruik van video's, installaties, foto's en schilderijen creëren zij aantrekkelijke picturale ruimten waarvan de realisatie en het eindeffect op het eerste gezicht niet duidelijk zijn.

Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (1)

Marta Herford - Museum voor kunst, architectuur en vormgeving

Er ontstaat daarmee automatisch een dialoog tussen een eigen waarneming en de visuele tegenhanger ontspant zich: niet de ontdekking van het motief staat op de voorgrond, maar de vraag naar waarheid van de beelden. Hoeveel realiteit zit er in hen, over welke realiteit vertellen ze en hoeveel kun je vertrouwen op een eerste indruk? In de ruim opgezette tentoonstelling krijgt de bezoeker individuele visuele antwoorden op alle gestelde vragen.

Binnen het concept van de opstellingen staan interessante uitspraken van deelnemende kunstenaars, om bezoekers te activeren de werken meer dan alleen maar waar te nemen. “Ik schilder wat niet gefotografeerd kan worden, wat uit de verbeelding komt, komt uit dromen of het onbewuste. Ik fotografeer de dingen die ik niet wil schilderen, de dingen die al bestaan”. Een mooie interessante en creatieve uitspraak gedaan in 1981 door de beroemde fotograaf Man Ray.

Lange tijd was het credo: schilderen creëert verhalen en geeft ruimte voor visuele illusies. Fotografie daarentegen brengt echte relaties over. Het is al snel een breed communicatiemiddel geworden. De vraag kan worden gesteld of er nog diepere betekenissen worden gecreëerd in deze vloed van beelden? Is er een documentaire waarde van een foto en biedt fotografie tegenwoordig net als schilderen vooral geconstrueerde beelden? Vele vragen die zich aandienen bij de voorbereidingen voor en een bezoek aan de expositie. (Wordt vervolgd).

Bedrieglijke voorstellingen door schilderkunst en foto’s (1) - 2
Beide publicaties maken deel uit van de expositie en zijn voor geringe bedragen te koop in de leuke museumwinkel van Marta Herford. De expositie is nog te bewonderen tot en met 28 februari 2021.

ISBN 978-3-938433-40-9, “Guide”, Wiebke Hahn, Museum Marta Herford, 2020, 124 pagina’s.

“Zeitstrahl - Index”, Jasmina Janoschka en Friederike Korfmacher, Museum Marta Herford, 2020, vouwblad.

Marta Herford - Museum voor kunst, architectuur en vormgeving, Goebenstraβe 2-10, D-32052 Herford, www.marta-herford.de.


Gerelateerde artikelen