Ben Willikens brengt kunst in transcendente atmosfeer

27 januari 2017

De kunstwerken van de Duitse kunstenaar Ben Willikens (1939 in Leipzig geboren) zijn in het algemeen herkenbaar door het ontbreken van personen in geschilderde binnen- en buitenruimten, door de perfect geschilderde perspectivische ruimtelijke vormen en inrichtingen en het specifieke kleurgebruik in de grisailletechniek door middel van een omvattend palet van grijsnuances. Koel en zakelijk, tijdloos en een sfeer van transcendente momenten straalt de moderne kunst van Willikens uit.

Ben Willikens brengt kunst in transcendente atmosfeer

Ben Willikens

In de als retrospectief opgezette expositie toont de Kunsthalle Weishaupt aan de hand van 70 grootformaat kunstwerken uit de vroege periode van de 70-er jaren van de vorige eeuw tot heden een interessant beeld uit zijn geweldige oeuvre moderne kunst. Een groot deel van het geëxposeerde werk behoort tot de eigen Collectie Weishaupt. Het geheel is aangevuld met werk in bezit van de kunstenaar en met werk uit andere collecties. Daarmee geeft het museum een beeld over een periode van ruim 50 jaar uit het omvattende oeuvre van kunstenaar Ben Willikens. Door de grote open ruimten van het museum komt juist zijn werk op een aantrekkelijke wijze tot zijn recht.

Zijn architecturale geschilderde voorstellingen doen onder andere denken aan zijn ervaringen met typische Duitse strakke en geometrische componenten in gebouwen en constructies. Sinds de 90-er jaren werden zijn ruimtelijke constructies en architecturale voorstellingen steeds abstracter en zijn ontwerpstijlen van Walter Gropius Mies van der Rohe herkenbaar. Rond de eeuwwisseling begint de kunstenaar meer kleur toe te voegen aan zijn werken en recent verwerkt hij zogenoemde fotoprints in zijn met acrylverf geschilderde stukken.

Ben Willikens brengt kunst in transcendente atmosfeer - 2 Ben Willikens brengt kunst in transcendente atmosfeer - 3
Triptychon II, 1972, Ben Willekens, 160 x 400 cm, driedelig, acryl op linnen, Staatsgalerie Stuttgart.

De bezoeker kan genieten van magische, herkenbare en fascinerende voorstellingen van binnen- en buitenarchitectuur op perfect geschilderde werken in een kijkspel tussen licht, schaduw, grijstinten en af en toe een beetje kleur. Bij de tentoonstelling (nog tot en met 26 maart 2017) verscheen een uitgave van het bekende geïllustreerde tijdschrift van Kunsthalle Weishaupt met grootformaat foto’s van het getoonde werk en twee artikelen over zijn leven en werk.

ISBN 978-3-00-054536-8, “Ben Willikens”, Siegfried Weishaupt, Kunsthalle Weishaupt, 2016, catalogus 13, 124 pagina’s.

Kunsthalle Weishaupt, Hans-und-Sophie-Scholl-Platz 1, D-89073 Ulm, www.kunsthalle-weishaupt.de.


Gerelateerde artikelen