Schaamte als thema voor een collectie kunstwerken

29 januari 2017

In het Deutsches Hygiene-Museum staat tot en met 5 juni 2017 het thema, begrip en onderwerp “Schaamte” als aanzet tot het opzetten van een kunstcollectie centraal. En dat schaamte in de kunst een creatieve plek heeft verworven is duidelijk en aantrekkelijk te zien in de expositie. De opzet met expositiestukken en -objecten sluit aan op een huidige trend van een schijnbare schaamteloosheid in sociale media, radio- en tv-programma’s, op straat en in meerdere publicaties.

Schaamte als thema voor een collectie kunstwerken

Scham - 100 Gründe, rot zu werden

Het schaamtegevoel in het algemeen is van alle tijden, maar kan in intentie bij bepaalde culturen minder merkbaar of zichtbaar zijn. Schaamte is een natuurlijke en persoonlijke belevenis, alhoewel er soms in de pers sprake is van collectieve schaamte. Schaamte komt ook in verschillende vormen, uitingen en gradaties voor. Schaamte verliest volgens de deskundigen nooit aan betekenis, maar de merkbare en zichtbare intenties ervan is afhankelijk van haar verschijningsvormen.

Gebaseerd op de verschillende thema’s in de expositie schreven tien gerenommeerde auteurs over de verschillende facetten van het schaamtegevoel en zijn teksten van eerdere publicaties in relatie tot schaamte tussen de bijdragen afgedrukt. De inhoud en bandbreedte van de bijdragen representeren de veelzijdigheid van het thema in tijden van digitalisering en globalisering.

Schaamte als thema voor een collectie kunstwerken - 2

Door deze ontwikkelingen worden nieuwe eisen en voorwaarden gesteld aan de eigen omgang met schaamte als een uniek fenomeen, dat mensen verbindt en gelijktijdig een terughoudendheid veroorzaakt. Het Duitstalige boek en catalogus “Schaamte” presenteert naast de essays ook afbeeldingen van kunstwerken uit de expositie en verrast met een typografische opmaak. In het boek bevindt zich een losse rode kaart met 100 opwekkende, depressieve, leuke, aangename en verdrietige redenen om rood te worden. Een informatieve publicatie en expositie. Voor info www.dhmd.de.

ISBN 978-3-8353-1935-6, “Scham - 100 Gründe, rot zu werden”, Daniel Tyradellis, e.a., Wallstein Verlag, 2016, 212 pagina’s


Gerelateerde artikelen