Binoculair zien en andere merkwaardige fenomenen

10 november 2014

Als praktiserend neuroloog heeft Oliver Sacks veel ervaren met zijn patiënten. Die ervaringen gaven aanleiding om ze uit te werken in bijzondere vertellingen. Nadat zijn eerste boek uitkwam kwamen er ook brieven van patiënten, die hun ervaringen aan het papier toevertrouwden. Dankbaar heeft Oliver Sacks gebruik gemaakt van die extra informatie om ook zijn grenzen van voorstellingen te verwerken in fascinerende en verwonderlijke vertellingen.

Binoculair zien en andere merkwaardige fenomenen

Das innere Auge

Er zijn vertellingen over patiënten, die na een hersenoperatie voor de eerste maal de ervaring van het perspectief mee maakten of nieuwe kleuren zagen na een operatie aan het oog. Zelfs voor een neuroloog zijn het functioneren van de visuele perceptie en het verwerken van de beeldprikkels in onze hersenen zeer interessante terreinen van wetenschappelijk onderzoek. De verhalen uit de dagelijkse praktijk zijn ingedeeld in zeven hoofdstukken in de nieuwe uitgave van Oliver Sacks. Zijn belevenissen beginnen in het algemeen spontaan met “een klop op de deur” of een bezoek op het spreekuur.

Later werd hij benaderd met brieven, waarop hij dan reageerde en met de patiënt een afspraak maakte voor een bezoek aan de neurologische kliniek. Van bijzondere inhoud is de ervaring met een patiënt die door de stand van de ogen geen gebruikelijke dieptewaarneming kon ervaren. De lezer krijgt een leerzame verhandeling over stereoscopische beelden. Een boek vol met inspirerende informatie.

ISBN 978-3-498-06408-2, “Das innere Auge”, Oliver Sacks, Rowohlt Verlag, 2011, 282 pagina’s.


Gerelateerde artikelen