Licht en optische illusies in Museum Boerhaave Leiden

8 november 2014

Museum Boerhaave Leiden presenteert van 2 december 2014 t/m 5 april 2015 de familietentoonstelling “IK ZIE, IK ZIE. Over licht en illusies”. Met verrassende spellen beleeft de bezoeker de wonderlijke eigenschappen van licht. Illusies, experimentele proefjes en een levensgrote perspectiefkamer laten je ondervinden dat je hersenen je maar al te vaak voor de gek houden of zelfs in de steek laten.

Licht en optische illusies in Museum Boerhaave Leiden

Museum Boerhaave

Ontdek waarom een diamant schittert en tover de kleuren van de regenboog tevoorschijn met een prisma. Stap binnen in onze perspectiefkamer en word zelf onderdeel van de illusie. Of betreed de levensgrote donkere kamer waar je direct oog in oog staat met de werkelijkheid - maar dan wel ondersteboven geprojecteerd! “IK ZIE, IK ZIE” toont hoe licht, kleur en visuele waarneming in de 17e en 18e eeuw door onderzoekers uit de magische richting werden getrokken. Lichtbreking, kleur en de werking van het oog leken geen geheimen meer te hebben. Van Newtons kleurentheorie tot het oog als camera obscura die op het netvlies projecteert: alles leek in die interessante periode voorspelbaar.

Maar gaandeweg de 19e eeuw kwamen er steeds meer barsten in deze modellen. Zien we wel wat er echt is? En is kleur altijd hetzelfde? Fascinerende proeven brachten het onderzoek naar licht en visuele waarneming tot in onze hersenen. Het brein blijkt van grotere invloed te zijn dan we dachten!
De zoektocht naar de aard van licht kende ook een andere kant.

Zo lang als we het licht proberen te begrijpen, gebruiken we het voor het realiseren van sprookjesach- tige effecten en knappe optische trucjes. Aan de hand van proefjes ontrafelden we hoe wonderbaarlijk ons oog en brein samenwerken. Die kennis is gebruikt voor allerlei vermakelijke uitvindingen. Maak het in Museum Boerhaave zelf mee en sta oog in oog met een antieke Zoötroop, de voorloper van de film. Of met klassieke 3D-stereokijkers, de voorlopers van de virtual realitybril! En moderner: test met een led-scherm verraderlijke kleurveranderingen. De leerzame en leuke expositie “IK ZIE, IK ZIE. Over licht en illusies” vindt plaats in het kader van het Unesco Internationaal Jaar van het Licht 2015.

Museum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden, www.museumboerhaave.nl.