Vormgeving expositie zorgt voor sensatie en fascinaties

17 november 2014

Voor liefhebbers van musea, ontwerpers van exposities, beheerders van collecties en voor architecten met een specialisatie in het ontwerpen van musea verscheen het tweede deel in de reeks van informatieve boeken over tentoonstellingsontwerpen. In het forse boek staan de meest actuele voorbeelden in vormgeving en concept van museuminrichtingen uit vele delen van de wereld en aan de hand van werken van toonaangevende architecten en vormgevers. Van elk museum- of expositieproject geeft een korte toelichting alle belangrijkste gegevens en tonen meerdere foto’s een representatief projectbeeld.

Vormgeving expositie zorgt voor sensatie en fascinaties

New Exhibition Design 02

Het boek bevat bovendien voorbeelden van inrichtingen van merkencentra, showrooms, kunstruimten en openbare ruimten. Meerdere concepten zijn experimenteel bedoeld, maar uiteindelijk omgezet in een permanente opstelling of een reizende expositie. Voor tentoonstellingbedenkers en -bouwers vormt de inhoud van het boek een unieke informatie- en referentiebron om te leren van gerealiseerde projecten. De samenstellers van het boek hebben de gegevens van meer dan 120 projecten verwerkt. In een aantal inleidingen geven zij een algemene beschrijving over de opzet van nieuwe musea en expositieruimten.

De lezers maken kennis met onder andere inrichtingen van Museum Het Dolhuis in Haarlem, Maritiem Museum Rotterdam, Duitse Douanemuseum in Hamburg, met Dynamikum Pirmasens in Pirmasens (D), het Museum für Natuurkunde Berlin en de opstellingen uit de Varusschlacht in het Osnabrücker Land. De kleurrijke foto’s van tijdelijke opstellingen in onder andere het Tropenmuseum Amsterdam en in het Krannert Art Museum (Illinois, USA) zijn eveneens interessant voor ontwerpers.

Vormgeving expositie zorgt voor sensatie en fascinaties - 2
Een impressie uit het BMW Museum bij het hoofdkantoor van BMW in München.

Ook geven zij 21 strategieën om rekening te houden bij het leiden van moderne musea in de 21e eeuw. In een interview met Ralph Appelbaum kunnen lezers ervaren hoe één van de belangrijkste bedenkers van aantrekkelijke tentoonstellingen zoveel succes oogstte. Alle artikelen zijn in het Duits en Engels weergegeven. Het boek heeft een inspirerende inhoud.

ISBN 978-3-89986-125-9, “New Exhibition Design 02”, Uwe J. Reinhardt en Philipp Teufel, Avedition Verlag, 2011, 520 pagina’s.