Succesvolle lichtprojecten waarin mens centraal staat

16 november 2014

Uit meerdere gerealiseerde lichtprojecten door het bedrijf Candela Lichtplanung is een representatieve selectie verlichtingsprojecten op een aantrekkelijke wijze besproken in de tweetalige publicatie Licht sehen | Seeing light. Het ontwerpbureau Candela Lichtplanung is opgericht in het jaar 1995 door Michele A. Rami. Met het hoofdkantoor in Stuttgart heeft het bedrijf inmiddels een tweede vestiging in Ulm.

Succesvolle lichtprojecten waarin mens centraal staat

Licht sehen - Seeing light

De publicatie bevat onder andere de tekst van een openhartig gesprek met vragen en antwoorden over licht, lichtontwerpen en lichtbelevingen. Het afschaffen van de gloeilamp noemt hij een cultureel verlies. Voor lichtontwerpers zijn echter meerdere interessante alternatieven beschikbaar. De lichtontwerper zal zo vroeg mogelijk in het ontwerpstadium ingeschakeld moeten worden voor het realiseren van optimale gezamenlijke successen. Trots is het team van ontwerpers bij Candela Lichtplanung op een veel besproken lichtontwerp in het veel besproken centraal station Stuttgart. Het bureau ontwierp lichtinstallaties voor meerdere onder architectuur gerealiseerde woonhuizen, kleinere kantoorgebouwen, uitgaans- en eetgelegenheden.

Succesvolle lichtprojecten waarin mens centraal staat - 2
Een impressie uit het interieur van het zogenoemde luxe woonhuis Dupli Casa.

Bijzonder is het spel van licht, ruimte en vorm in het project van een futuristisch woonhuis in een berggebied in de buurt van Marbach. De unieke geometrische vlakverdelingen, de keuze van de kleuren en lichtvlakken en de indeling van de ruimten maken van dit woonhuis een uniek trots lichtproject. Een zeer bruikbaar projectenboek voor de lichtontwerpers en binnenhuisarchitecten en speciaal voor liefhebbers van mooie en bijzondere bouwkundige ontwerpen. De lichtontwerpers van Candela Lichtplanung zorgden ook voor stemmige lichtinstallatie in de geheel gerestaureerde kerk Sankt Konrad in het Duitse Plochingen.

ISBN 978-3-89986-132-7, “Licht sehen | Seeing light”, Michele A. Rami, Verlag für Architektur und Design, 2010, 154 pagina’s.


Gerelateerde artikelen