In Stuttgart bedacht Rudolf Steiner interessante stappen

14 november 2014

In de expositie “Kosmos Rudolf Steiner”, in het Kunstmuseum Stuttgart, brachten de samenstellers in 2011 een uitgebreid beeld over Steiners activiteiten in Stuttgart. Rudolf Steiner (1861-1925) geldt als een invloedrijke en als omstreden hervormer van de 20e eeuw. In het boek bij de expositie wordt ingegaan op de vele baanbrekende activiteiten, die juist in de stad Stuttgart hebben plaatsgevonden. In deze stad verscheen zijn eerste publicatie.

In Stuttgart bedacht Rudolf Steiner interessante stappen

Rudolf Steiner in Stuttgart

Hij stichtte hier zijn eerste Waldorfschool en initieerde op het gebied van de alternatieve geneeskunde meerdere instituten. De talrijke historische foto’s en documenten tonen een omvattend beeld over het werk van Rudolf Steiner. Ook schrijven auteurs over de antroposofische invloeden en de brede verspreiding van zijn ideeën. Foto’s van de bijzondere bouwwerken van Vrije Scholen en van andere bouwwerken aan de hand van Steiners ideeën en zijn stijl geven de historische ontwikkelingen aan.

Ook de context van de antroposofie in het spanningsveld van de Duitse politiek is in het boek besproken. Zijn betrokkenheid in de stadsgeschiedenis van Stuttgart omvat een tijdsperiode van 1882 tot aan 1924. Op 3 september 1924 was Steiner voor de laatste keer in Stuttgart en bemoeide zich intensief met het werk op de Vrije School. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s.

ISBN 978-3-7630-2585-5, “Rudolf Steiner in Stuttgart”, Andreas Neider en Harald Schukraft, Belser Verlag, 2011, 168 pagina’s.

Kunstmuseum Stuttgart, Kleiner Schlossplatz 1, D-70173 Stuttgart, www.kunstmuseum-stuttgart.de.


Gerelateerde artikelen