Het fascinerende van de dag

15 november 2014

Tussen de begrippen droom en werkelijkheid ligt een unieke creatieve wereld voor auteurs, dichters, professionals, schilders en vele andere kunstzinnige personen met een voorliefde voor het surrealisme. Deze twee tegenstellingen zijn juist in de jaren 20 van de vorige eeuw inspiratiebronnen geworden om ze samen te brengen in een kunstvorm van absolute realiteit, respectievelijk genoemd surrealiteit. In 1924 is het André Breton die over het surrealisme publiceerde en die kunstvorm bekendheid gaf.

Het fascinerende van de dag

Das Rätsel eines Tages

Dat het surrealisme een geliefde vorm van kunstuitoefening is geworden, was in ruime mate te zien in de Schirn Kunsthalle te Frankfurt/Main. Naast een uitgebreide catalogus over deze groots opgezette tentoonstelling verscheen een pocketboek met interessante verhalen uit de fascinatie van de dagelijkse gebeurtenissen en toegespitst op het surrealisme.

Zes veelvuldig onderscheiden schrijvers schreven hun verhalen tussen droom en fantasie met een ruime knipoog naar een verhaal van Frans Kafka, dat als inleiding in de pocket is afgedrukt. De verhalen zijn speciaal bij de tentoonstelling geschreven. De voornamelijk driedimensionale werken waren te zien in 2011.

ISBN 978-3-7757-2801-0, “Das Rätsel eines Tages”, Karin Osbahr, diverse auteurs, Hatje Cantz Verlag, 2011, 128 pagina’s.

Schirn Kunsthalle Frankfurt, Römerberg, D-60311 Frankfurt am Main, www.schirn.de.


Gerelateerde artikelen