Kunstwerken in beweging zorgen voor beeldspektakel

19 november 2014

Met de tentoonstelling “Kinetik - Kunst in Bewegung” presenteerde het team van de Kunsthalle Messmer in 2011 een internationale tentoonstelling met kinetische kunst van toonaangevende kunstenaars als Yaacov Agam, Jean Tinguely, Jesús Rafael Soto, Luis Tomasello, Carlos Cruz-Diez en Ludwig Wilding. In de ambiance van de voormalige brouwerij van het Riegeler Bier is een prachtig museum ontstaan met unieke expositieruimten, studie- en voordrachtsruimten, een museumcafé en een uitgebreide museumwinkel.

Kunstwerken in beweging zorgen voor beeldspektakel

Kinetik - Kunst in beweging

Van verre is het witte gebouw al goed zichtbaar. In de tentoonstelling zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van kinetische kunst aanwezig en kunnen de bezoekers kennismaken met verschillende vormen en uitingen van de kinetische kunst. Fascinerende optische effecten, mathematische vormen en ogenschijnlijk een eenvoudig spel van lijnen, zijn de belangrijkste ontdekkingen voor de toeschouwer.

Vooral het boeiende lijnenspel in meerdere kunstwerken van Ludwig Wilding, Jean-Pierre Yvaral en Dadamaino geeft een verrassend effect bij een beweging langs het kunstwerk. Zo zijn toeschouwers een onderdeel van de kunst. Kinetische kunst beweegt door gebruik van elektromotoren, door externe kracht of door de impulsen uit het eigen lichaam. In een mooi vormgegeven catalogus zijn alle kunstwerken afgebeeld en is van elke kunstenaar een beschrijving opgenomen.

kunsthalle messmer, Grossherzog-Leopold-Platz 1, D-79359 Riegel am Kaiserstuhl, www.messmerfoundation.com.


Gerelateerde artikelen