Surrealistische kunst te zien in drie dimensionale vorm

22 november 2014

De bedenkers en de samenstellers van de expositie “Surreale Dinge” in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt am Main in 2011 kozen voor driedimensionale voorwerpen en objecten met een surrealistische uitstraling en uitwerking op de museumbezoekers. Sculpturen en objecten van Dalí tot en met Man Ray zijn aangevuld met historische foto’s van verborgen of verloren geraakte objecten.

Surrealistische kunst te zien in drie dimensionale vorm

Surreale Dinge

Surrealistische kunst is herkenbaar, heeft een grote aantrekkingskracht op moderne kunstenaars en is geliefd bij de museumbezoekers. Het surrealisme is een erkende kunststroming en veelal inspiratiebron bij ontwerpers, filmmakers, reclamemakers en kunsthistorici. De gekke wereld uit de droom of het onderbewuste wordt voor de eerste maal in deze vorm getoond in een kunstzinnige omgeving. Een omvangrijke catalogus van deze expositie concentreert zich op ruim 180 werken van surrealisten.

Vanuit het historische perspectief van de “ouderdom” van de meeste objecten is er sprake van een verrassend magisch frisse en hedendaagse opwindende uitstraling door het gebruik van grote afbeeldingen en de uiterst interessante toelichtingen bij de diverse aspecten van het surrealisme in deze mooi vormgegeven catalogus. Uit het forse aanbod aan surrealistische kunst kozen de samenstellers tevens voor namen als Marcel Duchamp, René Magritte, Max Ernst, Pablo Picasso, Meret Oppenheim, André Masson, Marcel Jean en René Iché. Van elke kunstenaar is een beschrijving opgenomen en zijn alle getoonde werken voorzien van een ruime toelichting in de mooie catalogus voor kunstliefhebbers.

ISBN 978-3-7757-2768-6, “Surreale Dinge”, Ingrid Pfeiffer en Max Hollein, Hatje Cantz Verlag, 2011, 280 pagina’s.


Gerelateerde artikelen