Blinden kunnen zien met een kijkprothese

31 augustus 2016

Met succes hebben Duitse onderzoekers een netvliesimplantatie uitgevoerd. Dit resultaat is bereikt na een ontwikkeling van ruim twaalf jaar. Pas nu zijn Duitse oogspecialisten in samenwerking met technici in staat om een inplanteerbare kijkprothese met succes bij zes blinde patiënten aan te brengen in het netvlies. Het Ministerie voor Wetenschappelijk Onderzoek BMBF heeft de ontwikkeling van deze techniek geïnitieerd en in ruime mate financieel ondersteund.

Blinden kunnen zien met een kijkprothese

Laat regelmatig uw oogdruk meten

Ongeveer 3 miljoen personen, waaronder 10.000 personen in Duitsland, zijn blind door de oogaandoening retinitis pigmentosa. Bij deze oogaandoening of oogziekte worden de staafjes en kegeltjes van het netvlies in hun functioneren aangetast. Het effect van de oogaandoening is het ontstaan van een tunnelzicht of kokerzicht. Patiënten met Retinitis Pigmentosa merken al snel een vorm van nachtblindheid omdat de staafjes niet meer voldoende in staat zijn om het contrast van de omgeving op te nemen en door te geven aan de hersenen.

De diagnose van nachtblindheid wordt vastgesteld aan de hand van de resultaten van oogheelkundig onderzoek. De ziekte heeft erfelijke eigenschappen en is de meest voorkomende erfelijke oogziekte. Uiteindelijk kan deze vorm van oogziekte leiden tot een volledige blindheid, omdat de zogenoemde fotoreceptoren afsterven. In de regel blijft echter een deel van de zenuwcellen echter intact. Aan de cellen wordt de kijkprothese gekoppeld.

Blinden kunnen zien met een kijkprothese - 2 Blinden kunnen zien met een kijkprothese - 3 Blinden kunnen zien met een kijkprothese - 4
Op postzegels wordt regelmatig aandacht geschonken voor gezond eten, vitaminen en een strijd tegen het ontstaan van blindheid.

De nieuwste vorm van kijkprothese werkt volkomen draadloos, in tegenstelling tot eerdere varianten van de kijkprothese, die met draadjes aan een besturingsapparaat gekoppeld werden. Door de draadloze versie wordt de operatietijd gereduceerd en stijgt het gemak voor de patiënt. De kijkprothese werd bij zes vrijwilligers operatief aangebracht in een Universitaire Oogkliniek. Alle patiënten zijn meerdere jaren volledig blind.

Tijdens een periode van 4 weken na de succesvolle operaties onderzochten oogspecialisten het netvlies van de patiënten met elektrisch prikkels. Bij alle patiënten werden kijkindrukken opgewekt en optische testvormen werden onderscheiden. Na dit resultaat volgt een volgende stap, de implantatieduur te verlengen en de operatietechniek verder te verbeteren. Om de patiënten met de kijkprothese meer comfort te bieden moet het systeem in de toekomst nog met een camera gekoppeld worden, die op afstand signalen naar het implantaat stuurt.

Door de geboekte resultaten bij de testgroep hebben meerdere oogheelkundige firma’s een gezamenlijk bedrijf opgericht, dat in de komende periode een implantaat voor de retina zal ontwikkelen, dat voldoet aan alle gestelde eisen van betrouwbaarheid en comfort voor de patiënt. Dan kan de nieuwe kijkprothese binnen enkele jaren bij meerdere personen met de oogziekten retinitis pigmentosa en leeftijdsgebonden maculadegenaratie toegepast worden. De oogaandoening LMD-leeftijdsgebonden maculadegeneratie is voor ongeveer de helft van alle gevallen van ouderdomsblindheid verantwoordelijk.