Carl Friedrich Gauss (1777-1855)

6 februari 2017

Carl Friedrich Gauss (in het oude Duits met een ß), geboren in Braunschweig en overleden in Göttingen, was een wiskundige en natuurkundige. Gauss was actief in veel deelgebieden van de wetenschap, zoals in de wiskunde, getaltheorie, statistiek, analyse, differentiaalmeetkunde, astronomie, geodesie, elektrostatica en optica. Al op jonge leeftijd bleek hij een grote aanleg te hebben voor de vakken rekenen en wiskunde.

Carl Friedrich Gauss (1777-1855)

Gauss studeerde van 1795 tot 1798 aan de Universiteit van Göttingen.

Toen hij nog tiener was deed hij al zijn eerste baanbrekende wiskundige ontdekkingen. Hij wordt de koning van de wiskunde genoemd. In 2017 is het 290 jaar geleden dat Carl Gauss werd geboren. Na zijn voorstudies studeerde Gauss van 1795 tot 1798 aan de Universiteit van Göttingen. Tijdens zijn studie ontdekte hij belangrijke onderdelen van de huidige wiskunde. Het jaar 1796 was voor Gauss en de getaltheorie een zeer productief jaar. Hij slaagde erin om aan te tonen dat een regelmatige n-hoek kan worden geconstrueerd met hulp van een passer en liniaal.

In 1807 werd hij benoemd tot hoogleraar sterrenkunde en directeur van het observatorium. Gauss publiceerde boeken over sterrenkunde en wiskundige onderwerpen zoals rijen, reeksen en kansverdelingen. Hij werd wereldberoemd door zijn verhandelingen over kansberekening of ook wel gaussische verdeling genoemd. De grafische voorstelling van de normale verdeling wordt aangegeven als de gausscurve.


Gerelateerde artikelen