Sigmund Freud zorgde voor anders denken en dromen

28 januari 2017

Het omvangrijke boek “Sigmund Freud” geeft zowel een gedetailleerde en uitgebreide biografie over de wereldberoemde psycholoog, als interessante en waardevolle informatie over het ontstaan van de psychoanalyse en historische en moderne ontwikkelingen in het onderzoeks- en werkveld van de psychologie. Sigmund Freud speelde daarin een pioniersrol, die leidde tot het ontstaan van de psychoanalyse.

Sigmund Freud zorgde voor anders denken en dromen

Sigmund Freud

Geboren als Sigismund Schlomo Freud had Sigmund Freud (1856-1939) grote invloed op het verdiepen en het beschrijven van de meest persoonlijke activiteiten als dromen, liefhebben, denken en fantaseren. De nu beschikbare nieuwe biografie over Freuds leven, werk en betekenis leest als een spannende en informatieve roman en speelt zich af over een lange periode in een turbulente periode in een onrustig Wenen, een ideale coulisse voor “zielenknijpers”.

Hier startte de zenuwarts Sigmund Freud met zijn sturende theorieën over neurose en seksualiteit, familie en maatschappij, droom en onderbewustzijn, sprookjes en mythe. De auteur van het boek bespreekt de komst en opzet van de psychoanalyse, haar zegetocht en de vele afwijzingen. Hij portretteert Freud als een zelfkritische dogmaticus en wetenschappelijke fanaat, als een atheïst en familievader, als een eminent gevormde lezer en auteur en niet in de laatste plaats als persoon met eigen psychiatrische neurologische ervaringen.

In het voorwoord van het boek beschrijft de auteur een dramatisch moment in 1938 voor Sigmund Freud. Op 4 juni van dat jaar verlaat hij voorgoed zijn woning aan de Berggasse 19 in Wenen. Hij vlucht uit Oostenrijk voor het geweld naar Londen. Een periode van 47 jaar wonen en werken aan de Berggasse 19 werd daarmee ongewenst beëindigd. Het boek is ingedeeld in 18 hoofdstukken waarin telkens een herkenbare periode uit zijn werkzame leven wordt behandeld. Het opbouwen van een familie en de kinderjaren van Sigmund zijn besproken als een familieroman.

Sigmund Freud zorgde voor anders denken en dromen - 2 Sigmund Freud zorgde voor anders denken en dromen - 3 Sigmund Freud zorgde voor anders denken en dromen - 4
Ontwerpers van postzegels en bankbiljetten laten verzamelaars en gebruikers op een creatieve wijze kennismaken met beroemde wetenschappers.

In 1873 startte een periode van wisselende studies en toekomstwensen door de jonge Freud. Aanvankelijk studeerde hij rechten, maar schreef zich nog in 1873 in aan de medische faculteit van de Universiteit van Wenen. Hij studeerde in 1881 af als doctor in de geneeskunde. Vanaf 1882 werkte hij in diverse functies en bekwaamde zich in de neurologie en hypnose. Tot aan 1886 was er een periode van zoeken naar een baan, experimenteren met geestverruimende middelen, zijn verlovingstijd en de eerste benaderingen voor zijn verhandelingen over seksualiteit.

In 1886 trouwde hij met Martha Bernays en zij kregen 6 kinderen. In de begintijd leefde de familie in grote armoede en Freud twijfelde nog aan het te kiezen vakgebied voor een te starten praktijk. Uiteindelijk betrok hij een woning in de Rathausstraße 7 en startte zijn praktijk. Hij bleef ook studeren en bezocht regelmatig collega psychologen. De lezers maken bevallingen mee en krijgen alles te weten over zijn privé- en gezinsleven. Zijn zwakheden, teleurstellingen, ziekten, liefdesleven, zelfanalyses, interpretatiekunst, roem en ontgoochelingen zijn besproken. Ook de conflicten met Adler en Jung en analytische benaderingen zijn uitgewerkt. Het is een boek voor deskundigen en voor leken.

ISBN 978-3-406-69688-6, “Sigmund Freud”, Peter-André Alt, Verlag C.H. Beck, 2016, 1036 pagina’s.


Gerelateerde artikelen