Comictekenaars openen hun archieven en laten alles zien (1)

6 december 2021

Door de organisatie van de tentoonstelling “Unveröffentlicht - Die Comicszene packt aus! Strips and Stories - von Wilhelm Busch bis Flix” betreedt Ludwig Galerie Oberhausen een nieuwe interessegebied voor haar bezoekers en de vele fans van strips, cartoons en spotprenten. Het gebied van wel verschenen en bekende cartoons als kunstuitdrukkingen is voor de Ludwig Galerie zeker niet onbekend.

Comictekenaars openen hun archieven en laten alles zien (1)

Unveröffentlicht - Die Comicszene packt aus!

Regelmatig worden in het museum en in de extra ter beschikking staande ruimten tentoonstellingen georganiseerd. De bijzondere opzet met nooit eerder getoonde werken uit de laden van striptekenaars geeft een verrassende kijk op het ontstaan van een idee en de uiteindelijke realisatie van een prent en een reeks van prenten in de vorm van een strip. Cartoons is een algemeen begrip geworden, dat staat voor karikaturen, spotprenten of persiflages in de vorm van vrijstaande afbeeldingen, stripverhalen of tekenfilms.

Voor de nieuwe expositie tot en met 16 januari 2022, openden meer dan 50 striptekenaars uit Duitstalige landen hun archief en geven inzicht in niet eerder gepubliceerd materiaal. In de tentoonstelling ontdek je meer dan 300 tekeningen die niemand eerder heeft gezien! Nieuwkomers ontmoeten bekende en beroemde illustratoren en maken duidelijk dat ze allemaal projecten hebben die tot nu toe onvoltooid zijn gebleven.

Sommige werden door de uitgever afgewezen of zelfs gecensureerd. Soms is er een gebrek aan tijd en vrije tijd om eigen projectideeën tot hun voltooiing uit te werken. Andere verhalen zijn echter voltooid en liggen klaar om in grote aantallen gedrukt te worden. Een groot deel van de nooit eerder vertoonde projecten zijn vrij gemaakte tekeningen en verhalen, die, vanwege hun onafhankelijkheid van opdrachtgevers, het handschrift van de betreffende kunstenaar in hoge mate illustreren. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-946266-30-3, “Unveröffentlicht - Die Comicszene packt aus!”, Linda Schmitz-Kleinreesink en Christine Vogt, Edition Alfons, 2021, 256 pagina’s, € 29,80.

Ludwig Galerie Slot Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen